Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravstvo ionako grca u dugovima

Državne bolnice u pet godina potrošile više od 60 milijuna kuna samo na odštete pacijentima i njihovim obiteljima

Hitni prijem u bolnici (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Hitni prijem u bolnici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Hitni prijem u bolnici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/1 >>
S obzirom na sporost domaćeg pravosuđa na ovaj bi sud mogao i slučaj Miroslava Maškarina koji godinama pokazuje sve slabosti pravosudnog sustava! Više od 10 godina čeka odštetu zbog liječničke pogreške, nakon koje je ostao bez noge. Država i KBC Rijeka sada mu moraju isplatiti odštetu - više od 2 milijuna kuna, uvećanu za kamate.

Miroslav Maškarin još je jednom pravdu potražio na Općinskom sudu u Rijeci. 13 godina čeka drugi dio odštete za doživotni invaliditet.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Filip Zavadlav Od Nobelove nagrade do hipija VELIKA GALERIJA Cirkusom počeo, cirkusom završio: Pogledajte u kakvom je izdanju Filip Zavadlav dočekao presudu

"Nalaže se prvooptuženiku Republici Hrvatskoj i drugooptuženiku KBC-u Rijeka da solidarno isplate tužitelju Miroslavu Maškarinu iznos od 2 milijuna i 3.383,18 kuna", rekla je Katarina Bajčić Ivančević, sutkinja. 

Cijena je to neuspjele operacije slijepog crijeva iz davne 2006. godine, zbog koje je ostao bez noge.

"Zadovoljan sam, prvenstveno jer je agonija od 13 godina pomalo pri kraju pa sam sretan da ću bar živjeti bez ovog pritiska i organizirati si život kako mi najbolje odgovara", rekao je MIroslav Maškarin. 

Ukupna odšteta, uz kamate, iznosit će između 6 i 7 milijuna kuna. Na današnju se odluku mogu žaliti obje strane. Riječka bolnica o tome će, kažu, odlučiti kada se detaljno upoznaju s odlukom.

"Smatram da je sve kamata na štetu države. Povećat će se još ako bude žalba, kamate idu", rekla je Ingrid Barić, odvjetnica Miroslava Maškarina. 

Državne su bolnice u Hrvatskoj, prema podacima Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata u posljednjih 5 godina, pacijentima i njihovim obiteljima isplatile više od 60 milijuna kuna. Troje liječnika kažnjeno je s opomenama, a sedmero s privremeno oduzetim licencama.

Ipak, predmet protiv doktora Popovića, koji je operirao Maškarina, otišao je u zastaru. Pravosuđe je tako, Rabljaninu, pravomoćnom presudom iz siječnja ove godine okrenulo leđa.

"Neću komentirati pravosuđe, žalosno je jedino što ustvari ispadne da se može raditi što se hoće, a bez da se odgovara za svoje posljedice", rekao je Maškarin. 

Suđenja duža od desetljeća te višemilijunske odštete opterećuju zdravstveni sustav.

"Nemamo odštetni fond iz kojeg bi se onda to isplaćivalo i to je zaista problem za sve", rekla je Jasna Karačić, iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata. 

A ponajviše za zdravstvo koje grca u dugovima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene