Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lektorski dnevnik

Putem poruka pratimo što će se događati kroz tjedan dana

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Prijedlog "kroz" u pogrešnoj uporabi nalazimo svakodnevno – čujemo ga na poslu, u školi, na sastancima, viđamo ga na društvenim mrežama, portalima i u dnevnom tisku.

Premda ima više značenja, prijedlog kroz ponajprije se odnosi na put ili smjer kretanja, odnosno ima prostorno značenjepogledati kroz prozor, proći kroz tunel, ali i putovati kroz vrijeme.

Ipak, u hrvatskome se standardnome jeziku ne preporučuje njegova upotreba za izricanje načina ili sredstva. U tome je slučaju najbolje izraz kroz zamijeniti instrumentalom. Tako ćemo umjesto To će se regulirati kroz dodatne odredbe reći ili napisati To će se regulirati dodatnim odredbama. Kada govorimo o vremenskom značenju, umjesto prijedloga kroz bolje je upotrijebiti prijedlog za ili tijekom – umjesto Javit ću ti se kroz pet minuta bit će Javit ću ti se za pet minuta, a umjesto najveće bitke kroz povijest bit će najveće bitke tijekom povijesti.

To je postigao kroz velik trud. > To je postigao velikim trudom.

Ilustracija Lektorski dnevnik (Foto: DNEVNIK.hr)

Još jedan prijedlog koji je trn u lektorskom oku jest putem. Sva radna mjesta popunjavamo putem natječaja. O rezultatima ćemo vas obavijestiti putem pošte ili putem telefona. Ulaznice kupite putem našeg sustava. Pravilno je: Sva radna mjesta popunjavamo natječajem ili pomoću natječaja. O rezultatima ćemo vas obavijestiti poštom ili telefonom (ili telefonski). Ulaznice kupite u našem sustavu. Oblik putem u hrvatskome standardnom jeziku upotrebljava se samo kao prilog u značenju usput putem smo sreli susjeda.

U nekim situacijama i primjerima prijedlog putem možemo zamijeniti i prijedlogom preko. Umjesto Obavijestili su nas putem službene stranice bolje je Obavijestili su nas preko službene stranice. Ipak, kad govorimo o prijedlogu preko, valja imati na umu da i uz njega vežemo česte pogreške.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na mjestu ostarili Kupci se zacrvenili kad su vidjeli koliko je jedna namirnica poskupila

Preko je mjesni prijedlog pa ćemo ga upotrijebiti kada govorimo o prostornim odnosima. Možemo reći da je tko prešao preko ceste, virio preko ograde, kao i da ima posla preko glave, iako će se tada raditi o frazemu. Ipak, prijedlogom preko pogrešno je izricati količinu, vrijeme i sredstvo. Reći nešto preko sto puta ipak će biti više od sto puta, nije preko ljeta nego tijekom ljeta, a nije zgorega ponoviti i da će preko telefona biti telefonom ili telefonski.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene