Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LEKTORSKI DNEVNIK

Je li bolje piti kavu sa ili bez mlijeka? Pitali smo i saznajemo od stručnjaka

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Dolazite u kafić i naručujete kavu, a konobar vas pita: "Kavu sa ili bez mlijeka?" Ta vam rečenica možda može zazvučati čudno. Ovaj nastavak Lektorskog dnevnika otkrit će vam što nije u redu s njom i kako bi zapravo trebala glasiti.

Prijedlozi su nepromjenjiva vrsta riječi kojima se izriče odnos između onoga što označuju te utječu na padež riječi uz koju stoje. Jedino uz nominativ i vokativ ne dolaze nikakvi prijedlozi, svi ostali padeži imaju određene prijedloge. Kad se u rečenici dva prijedloga povezuju veznikom i, a svaki od njih zahtijeva dopunu u drugom padežu, svakomu od njih treba pridružiti odgovarajuću dopunu.

Kava sa ili bez mlijeka

Uzmimo za primjer upravo spomenutu kavu s mlijekom. Jednako kao što nije dobro reći kava s mlijekom ili bez (jer prijedlog bez ne može stajati bez riječi na koju se odnosi), nepravilno je i kava sa ili bez mlijeka. Kako onda to izreći?

Ilustracija Lektorski dnevnik (Foto: DNEVNIK.hr)

Budući da prijedlozi dolaze uz različite padeže s(a) uz instrumental, a bez uz genitiv – pravilno je jedino upotrijebiti oba. Dakle, reći ćemo kava s mlijekom ili bez mlijeka ili, želimo li izbjeći ponavljanje imenice, kava s mlijekom ili bez njega.

Umjesto nastao je kaos na i oko terena upotrijebit ćemo izraz na terenu i oko njega, a smeće u i pored kontejnera preformulirat ćemo u smeće u kontejneru i pored kontejnera/njega.

Ako se oba prijedloga slažu s istim padežom, nije problem napisati imenicu samo jednom. Dapače, tako ćemo pojednostavniti rečenice: Pogledajte kako izgledaju osobe prije i poslije šminkanja. Zasadili su cvijeće ispred i iza kuće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Lektorski dnevnik S ovim tekstom nećete pogriješiti, sa onim hoćete: Provjerite tko je s kim oduševljen

Držite i čitate vijesti na mobitelu?

Neslaganje nije svojstveno samo prijedlozima, ponekad se glagoli i njihove dopune također ne slažu u potpunosti. Primjerice, nije dobro reći tijelo otkriva i bori se protiv infekcija ili oni drže i pucaju iz praćki. Jednako tako u rukama ne možemo držati i čitati vijesti na mobitelu.

Uz glagol otkriti dolazi dopuna u akuzativu, a nakon glagola boriti se imamo izraz protiv infekcija. Pravilno bi stoga bilo tijelo otkriva infekcije i bori se protiv njih. Isto je i s drugim primjerom – držati zahtijeva dopunu u akuzativu, a nakon ciljati stoje prijedlog iz i imenica u odgovarajućem padežu, u ovom slučaju genitivu. Oni drže praćke i pucaju iz njih – tako bi glasila pravilna verzija.

Dakle, ako su u rečenici dva glagola povezana veznikom i, a svaki od njih zahtijeva dopunu u drugom padežu, ta se dopuna mora pridružiti svakom glagolu posebno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gramatički recept Pitamo vas nešto vrlo važno, odgovorite dok pročitate: Dobro razmislite prije nego odgovorite

Dok sjedite u kafiću, držite svoj mobitel u rukama i čitate vijesti na njemu, naručite kavu s mlijekom ili bez mlijeka, meni je svejedno, samo neka bude gramatički točno.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene