Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na mjestu ostarili

Kupci se zacrvenili kad su vidjeli koliko je jedna namirnica poskupila

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Jeste li se u posljednje vrijeme često crvenili ili crvenjeli kad biste došli na blagajnu? Ako prije toga niste ni provjerili stanje u novčaniku, je li vam vrijeme za to isticalo ili istjecalo? I jesu li vam na infopultu sve dobro objasnili ili pojasnili? Nije svejedno koju ćemo od navedenih riječi upotrijebiti u kojem kontekstu – u nastavku se prisjetite njihova značenja.

Paronimi su riječi koje se slično izgovaraju, pišu ili slično zvuče, ali imaju različito značenje. S obzirom na sličnost u izrazu, često se griješi u njihovoj uporabi.

Posljednjih nekoliko mjeseci možemo primijetiti kako je sve oko nas poskupilo. Zamalo! Ipak, reći ćemo kako je sve oko nas poskupjelo – postalo je skupo. Trgovci su poskupili proizvode – učinili su da proizvodi postanu skupima. Sličan je i primjer iz uvodnoga dijela – crvenjeti (se) znači postajati crvenim, odnosno rumenjeti – zbog srama, ljutnje ili čega god netko postaje crvenim. Crveniti znači činiti što crvenim – crveniti kosu, crveniti zid i slično.

Ponegdje možemo vidjeti naslove poput "Ističe vrijeme za pravu odluku", "Ističe prijelazni rok" i slično. Ipak, vrijeme istječe, odnosno dolazi kraju, a u navedenim se primjerima ističe jedino nedovoljno poznavanje hrvatskoga jezika.

Ilustracija Lektorski dnevnik (Foto: DNEVNIK.hr)

Stariti/starjeti i oslabiti/oslabjeti

Nije svejedno hoćemo li reći da će netko baš lijepo ostariti ili ostarjeti. Ostariti znači učiniti što starim, a ostarjeti znači postati star. Isto je i s oslabjeti i oslabiti – tijekom vikenda vjetar će oslabjeti, odnosno postati slabijim, a oslabiti može čiji napad, netko može oslabiti pritisak na drugoga i slično.

Pročitajte i ovo Ilustracija Lektorski dnevnik Veliko iznenađenje za svih: Svo vrijeme prate svih nas

Postava izložbe sve je oduševila

Osim ako nas u muzeju ne dočeka hrvatska nogometna reprezentacija, malo je vjerojatno da će nas oduševiti postava. Izbor izložaka u prostoriji galerije ili muzeja ipak ćemo zvati postavom – ali nominativ će glasiti postav. Postava će nas oduševiti na nogometnome terenu ili u kazalištu.

Paronimi se ne odnose samo na riječi koje slično izgledaju ili se slično pišu, već i na one koje slično zvuče, a isto se pišu. To najbolje dokazuje rečenica - gore gore gore gore (nego što gore gore dolje). Tim ću šaljivim primjerom i završiti današnju temu i zahvaliti vam na pozornosti. Vidite, ne želim vam se zahvaliti na pozornosti jer zahvaliti se znači pristojno što odbiti, za razliku od zahvaliti, što znači – reći hvala!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene