Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lektorski dnevnik

S ovim tekstom nećete pogriješiti, sa onim hoćete: Provjerite tko je s kim oduševljen

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Dok sam čekala svoju porciju palačinki s čokoladom, dopisivala sam se sa Željkom, odnosno s tetom. Kaže – Roko je oduševljen sa Vedranom. Ili s Vedranom… ili?

Hoćemo li pisati s ili sa, često može biti prava jezična dvojba. Neki će zaključiti kako je sa sigurno točnije jer "zvuči ozbiljnije" i bit će – u krivu. Češće ćemo pisati s, a hoćemo li mu dodati i navezak a, ovisi o tome koja riječ slijedi nakon navedenog prijedloga. Dakle, vodit ćemo se izgovornim kriterijem – možemo li izgovoriti kraći oblik uz riječ koja slijedi nakon njega, onda ćemo njega i upotrijebiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gramatički recept Pitamo vas nešto vrlo važno, odgovorite dok pročitate: Dobro razmislite prije nego odgovorite

Ako zvuči čudno, najvjerojatnije je s razlogom

S sirom, s zrnima, s špekom ili s žabom – baš i ne funkcionira. Bit će sa sirom, sa zrnima, sa špekom i sa žabom. Prema tome možemo zaključiti da ćemo sa pisati i govoriti ispred riječi koje počinju suglasnicima: s, z, š, ž. Osim toga, sa će stajati i ispred suglasničkih skupina kojima su ti suglasnici na drugome mjestu, odnosno teže su izgovorljiveks-, ps-, pš-. Nećemo reći s pšenicom već sa pšenicom, kao i sa Ksenijom, sa psihologom. Posljednje pravilo kada pišemo sa umjesto s je ispred zamjeničkog oblika mnom – nije ideš li s mnom, nego sa mnom.

U gotovo svim ostalim primjerima bit će ispravan oblik prijedloga s. Premda se nekima može činiti da je "manje pogrešno" svuda pisati sa, jednako je pogrešno pisati sa prijateljem kao i s žabom.

Ilustracija Lektorski dnevnik (Foto: DNEVNIK.hr)

Oduševljen s Vedranom ili sa Vedranom?

Vratimo se još kratko na primjer s početka teksta. Ako ste sada ponosno popratili navedena pravila i zaključili kako će točan oblik biti "Roko je oduševljen s Vedranom", moram vas razočarati. Odgovor neće biti ni sa ni s Roko je oduševljen Vedranom. U navedenom se slučaju radi o instrumentalu, a tada moramo imati na umu da ne govorimo o instrumentalu društva, nego sredstva. Kad bi Roko bio oduševljen s Vedranom, to bi značilo da su njih dvojica zajedno bili oduševljeni nečime – tim danom, igrom i slično.

Naučeno je uvijek lijepo podijeliti s prijateljima, to mogu reći s ponosom. Što se ovdje dogodilo? Da ne kompliciramo dodatno, najbolje da provjerite u jednom od prethodnih lektorskih dnevnika.

Aktualno Heroj iz Knina spasio je dvoje djece od otmičara, a za Dnevnik Nove TV kaže: "Vidite zgradu iza mene? Srce mi je veće nego ta zgrada" Kninski heroji spriječili otmicu djece - 6 Kninski heroji spriječili otmicu djece - 6 Foto: DNEVNIK.hr Kninski heroji spriječili otmicu djece - 5 Kninski heroji spriječili otmicu djece - 5 Foto: DNEVNIK.hr Kninski heroji spriječili otmicu djece - 4 Kninski heroji spriječili otmicu djece - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kninski heroji spriječili otmicu djece - 3 Kninski heroji spriječili otmicu djece - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kninski heroji spriječili otmicu djece - 2 Kninski heroji spriječili otmicu djece - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kninski heroji spriječili otmicu djece - 1 Hrvatska Heroj iz Knina spasio je dvoje djece od otmičara, a za Dnevnik Nove TV kaže: "Vidite zgradu iza mene? Srce mi je veće nego ta zgrada" 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene