Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za-pam-ti-te!

Klonite se Instagram-a i TikTok-a

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ana-Marija je rođena 2010-te godine i živi u jednom mjestašcu u Splitsko - dalmatinskoj županiji. Kao i većina mladih, nema profil na Facebook-u, ali zato sve novosti prati na Instagram-u i TikTok-u. Voli jesti pizz-u i željela bi živjeti u New York-u. A kao što vidite, hrvatski joj nije jača strana...

Spojnica ili crtica (-) jedan je od mnogih pravopisnih znakova u hrvatskom jeziku. Kraća je od crtice i piše se bez razmaka, a njome se spajaju sastavnice (džin-tonik, 10-godišnjak, kuc-kuc) i upotrebljava se u deklinaciji pokrata (NATO-a, SAD-om). Sva pravila o pisanju spojnice popisana su u Hrvatskom pravopisu, a ovdje ćemo navesti primjere u kojima se često griješi.

Splitsko – dalmatinska županija?

Za početak treba znati da u pismu razlikujemo crticu i spojnicu (odnosno crtu i crticu, pravopisi imaju različitu terminologiju) i nije svejedno što ćemo od toga upotrijebiti. Spojnicu (-) pišemo bez bjelina, dok crtica ( – ) ima bjeline i slijeva i zdesna.

Želimo li povezati dva pojma, nećemo ih razdvajati crticom. Nepravilno je pisati Splitsko – dalmatinska županija, hrvatsko – engleski rječnik i kakav – takav. Ni u deklinaciji pokrata ne upotrebljava se crtica, kao u primjerima UNESCO – ova kulturna baština ili UN – ov sastanak na vrhu.

Pravilno je: Splitsko-dalmatinska županija, hrvatsko-engleski rječnik, kakav-takav, kao i UNESCO-ova kulturna baština i UN-ov sastanak na vrhu.

Pročitajte i ovo Nacionalni park Kornati Lektorski dnevnik Znate li zašto bi vijest o tome da su naši nacionalni parkovi ove godine posječeni bila katastrofična? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Pročitajte i ovo Lektorski dnevnik LEKTORSKI DNEVNIK Visok, višlji, najvišlji: Koja je najoptimalnija razlika u visini između žene i muškarca?

Pizza, pizz-e, pizz-i…

Jedna od novijih pojava u jeziku jest pisanje sa spojnicom tamo gdje je ona potpuno nepotrebna – u deklinaciji imenica. Sve češće možemo primijetiti da se tako pišu oblici stranih imena, ovo su neki od primjera na koje sam naišla: Skandal u Washington-u, Messi-jev debi za Argentinu, Bolje od Tinder-a, Problemi s TikTok-om. I najbolji od svih koje sam vidjela: Male pizz-e, brzo, jednostavno i lako. Sam-o ček-am da počne-mo pisa-ti ovak-o...

Spojnica se u hrvatskom piše prije padežnog nastavka i sufiksa, ali samo kada su u pitanju pokrate (složene kratice). Primjerice, MUP u genitivu pišemo MUP-a, u dativu MUP-u itd., ako nešto pripada MUP-u, napisat ćemo da je MUP-ovo, a onaj tko radi u toj instituciji je MUP-ovac. Vijesti obično gledamo na TV-u, možemo ih pratiti i na Facebooku, ali nikako ne na Facebook-u!

Ilustracija Ilustracija (Foto: DNEVNIK.hr)

Običnim imenicama iz stranih jezika, bile one opće ili vlastite, u deklinaciji nećemo pisati nikakve dodatke. Dakle, spojnica je suvišna, napisat ćemo da smo bili u Washingtonu, gledali Messijev debi, da je nešto bolje od Tindera, možemo imati problema s TikTokom i, naravno, jedemo pizze.

Ana-Marija rođena 2010-te

Spojnica se ne treba dodavati ni u osobnim imenima ako ona ne postoji u službenom zapisu. Anu Mariju i Anamariju ne smijemo prekrstiti u Ana-Mariju, a onaj kojemu u dokumentima piše da se preziva Horvat Perić neće postati Horvat-Perić jer se, eto, nama tako više sviđa.

Suvišno je dodavati spojnicu i pri pisanju rednih brojeva, za to se upotrebljava točka. Prema tome, Ana-Marija nije rođena 2010-te, nego 2010. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Lektorski dnevnik 1-vog ne radimo, ali 2-gog radimo: Važno je pročitati ovaj tekst, nećemo 3.-ći put objašnjavati

Bez spojnice se pišu i riječi koje se tvore dodavanjem prefiksoida kao što su foto-, video-, gastro-, mega-. Iz foto-galerije, video-zapisa i gastro-turističkog mega-spektakla izbacite spojnicu i napišite ih kao jednu riječ: Fotogalerija i videozapis prikazuju gastroturistički megaspektakl.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene