Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LEKTORSKI DNEVNIK

Nestrpljivo iščekujemo dodjelu Oscara: Ide li kipić u ruke Austin Butleru, Colin Farrellu ili nekomu trećem?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Bliži nam se dodjela Oscara, a skupa s tim i učestalije pogreške u (ne)dekliniranju stranih muških imena. Obratite pozornost i sigurno ćete primijetiti kako se piše i govori o filmu Baz Luhrmanna o Elvis Presleyju s Austin Butlerom u glavnoj ulozi, o izvrsnom Brendan Fraseru u filmu ''Kit'', velikom povratku Colin Farrella u crnohumornoj drami i slično.

U hrvatskom jeziku pravilo je da se u muškim imenskim formulama dekliniraju i ime i prezime. Ivan Horvat u genitivu glasi Ivana Horvata, dativni je oblik Ivanu Horvatu, instrumental je s Ivanom Horvatom… Vrlo logično i jednostavno.

Ilustracija Lektorski dnevnik (Foto: DNEVNIK.hr)

Austin, Austina, Austinu...

Kad su u pitanju strana muška imena, i dalje vrijedi isto pravilo – treba deklinirati ime i prezime. Iznimka su jedino imena kineskog, japanskog, korejskog i mjanmarskog podrijetla, u kojima se deklinira samo zadnja sastavnica imenske formule.

Nije rijetkost čuti i pročitati naslove i rečenice poput ovih:

  • Bili smo na koncertu Robbie Williamsa.
  • Čitam serijal romana o Harry Potteru.
  • U kinima je film s Brad Pittom u glavnoj ulozi.

S tim stranim imenima trebalo bi postupati jednako kao s domaćima, odnosno pravilno je Robbieja Williamsa, Harryju Potteru i Bradom Pittom.

Uskoro ćemo saznati hoće li Oscar za najboljega glavnog glumca pripasti Austinu Butleru, Brendanu Fraseru, Colinu Farrellu, Paulu Mescalu ili Billu Nighyju. A što je s nagradom za najbolju glavnu glumicu?

Pročitajte i ovo Ilustracijja Lektorski dnevnik Iznevjerio je prijatelj kojeg je znala odmalena, pa je porazbijala lokal kojeg on vodi

Pročitajte i ovo Ilustracija LEKTORSKI DNEVNIK Slovo čini razliku: Ističe vam vrijeme da pročitate ovaj članak

Michelle je uvijek Michelle

Situacija je drukčija kad se radi o ženskim imenskim formulama. Strana ženska imena koja ne završavaju na -a nećemo deklinirati, primjerice Ines, Nives, Marie i Phoebe.

Za razliku od muških, u hrvatskom jeziku ženska se prezimena ne sklanjaju: ime Ivana Horvat u genitivu glasi Ivane Horvat, dativ je Ivani Horvat, instrumentalni je oblik s Ivanom Horvat...

Iznimka su prezimena koja završavaju na -a, ona se mogu i ne moraju deklinirati, odnosno možemo govoriti o Ani Rukavina ili Ani Rukavini, kao i o Jane Fonda ili Jane Fondi.

Vratimo li se na Oscare i nominirane za najbolju glavnu glumicu, govorit ćemo o Andrei Riseborough, Michelle Williams, Cate Blanchett, Ani de Armas i Michelle Yeoh.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dan materinskog jezika KVIZ Koliko poznajete hrvatski jezik? Točni odgovori ostavit će vas u čudu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene