Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LEKTORSKI DNEVNIK

Visok, višlji, najvišlji: Koja je najoptimalnija razlika u visini između žene i muškarca?

Lektorski dnevnik
Lektorski dnevnik Foto: Getty Images
Koje su najidealnije osobine muškarca s kojim biste bili u vezi? Je li nužno da bude najsmiješniji? Mora li biti višlji od vas ili biste rađe da ste iste visine? Je li problem ako je previše emotivan? Nemamo odgovore, ali rado ćemo vam reći što nije u redu s tim pitanjima.

Žut, žući, najžući; hladan, hladniji, najhladniji; dobar, bolji, najbolji… Pretpostavljam da se svi sjećate toga još iz osnovne škole. Radi se o stupnjevanju ili komparaciji pridjeva, odnosno njihovoj promjeni s obzirom na količinu nekoga svojstva koju ima imenica koja stoji uz pridjev. Ne čini se posebno kompliciranim, no i tu zna doći do zabuna.

Najvrijednije pravilo?

Poznato nam je pravopisno pravilo da se pri stupnjevanju pridjeva ije krati u je i u tome nema iznimke. Smiješan čovjek može biti samo smješniji i najsmješniji, od Anine lijepe bijele haljine sigurno postoji ljepša i bjelja, a svijetao stan može biti samo (naj)svjetliji, nikako (naj)svijetliji.

Poseban su slučaj pridjevi poput vrijedan i trijezan, kod kojih se ije češće krati u e: vredniji, trezniji i najvredniji, najtrezniji, no dopušteni su i oblici (naj)vrjedniji i (naj)trjezniji. To je zbog pokrivenog r, glasa r koji slijedi nakon nekog drugog suglasnika, a da nije na morfemskoj granici. Kako god da skratite, nećete pogriješiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija LEKTORSKI DNEVNIK Piše li se ije ili je? Zapamtite ove tri riječi i znat ćete ih pisati još barem pedeset

Kad se u riječi dva ista suglasnika nađu jedan do drugoga, obično se jedan od njih gubi. Primjerice, nećemo pisati bezzvučan, nego bezvučan. U slučaju superlativa to pravilo ne vrijedi. Naime, ako pridjev započinje suglasnikom j, ostaju oba suglasnika: najjasniji, najjednostavniji, najjužniji, najjači.

''Vrućija od vatre''

Neki dan za oko mi je zapeo komentar ispod jedne fotografije: ''Vrućija od vatre.'' I nije to jedina pogreška toga tipa koja se može čuti, sigurno ste nekad čuli da piling čini kožu glatkijom ili da se uvode strožije mjere. Pravilni oblici imaju nastavak -i pa dolazi do jotacije, te oni glase vrući, glađi i stroži, odnosno u spomenutim primjerima vruća od vatre, glađa koža i strože mjere.

Je li Plenković višlji ili nižlji od Milanovića? Kad nam stiže suhlje vrijeme? Na prvo pitanje odgovor zna Google – Plenković je viši, a Milanović niži. Za drugo trebamo pratiti vremensku prognozu, ali suše vrijeme napokon nam je stiglo i nadajmo se da će i ostati tako. A zajedničko je to da spomenuti pridjevi nikako ne trebaju imati lj.

Stupnjevati se mogu i prilozi koji su nastali od pridjeva, a i tu se u nekim slučajevima griješi. Posebno se često upotrebljavaju nepravilni oblici priloga rado: Rađe jedem domaću hranu. Najrađe bih imala svoj vrt. Pravilno je rado, radije, najradije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Lektorski dnevnik Budite na oprezu! Znate li što trebate odgovoriti kada vas Rus pita kako je vaša familija?

Previše, previše… engleskoga

Engleski jezik postaje sve veći problem, a da toga često nismo ni svjesni. Nekako se uvukao čak i u komparaciju. Je li uzrok sve češće prevođenje uz pomoć raznih alata i aplikacija ili se samo ne razmišlja dovoljno, ne znam, ali često primjećujem rečenice poput ovih: Taj će sustav biti još više važan. Neki su ljudi više oprezni u vezama. Ona je previše impluzivna. Smjesa je previše gusta.

Čemu više i previše? U hrvatskom imamo prefikse i sufikse koje jednostavno lijepimo na osnovu riječi. Od važnoga može biti važniji, a od opreznoga oprezniji. U engleskom bi to glasilo important – more important i careful – more careful, no u našem jeziku opisno stupnjevanje (više važan, više oprezan) uopće nije potrebno.

Lektorski dnevnik Ilustracija (Foto: DNEVNIK.hr)

Želimo li pak naglasiti da neka osobina postoji u prevelikoj mjeri, upotrijebit ćemo prefiks pre-. Engleski u toj funkciji ima pojačivač too (too impulsive, too thick), no mi ga nećemo prevoditi kao previše, već ćemo reći preimpulzivna osoba, pregusta smjesa, preopasan pothvat, prevruće ulje i sl.

Bolji od najboljeg

Kad je najoptimalnije ići na spavanje? Spavate li najminimalnije 7 sati? O snu ne znam previše, ali znam da neki pridjevi ne mogu imati superlativni oblik jer već izriču najviši stupanj nečega.

Pročitajte i ovo Ilustracija Lektorski dnevnik Kad od viška glava zaboli: Zašto često puta naš izbor riječi nije najoptimalniji?

Ako znamo da optimalno znači 'najbolje', minimalno 'najmanje', a maksimalno 'najviše', jasno je da ne treba dodavati još jedno naj-. Takvi su izrazi pleonastični. Optimalnije bi onda bilo još bolje od najboljeg, a najoptimalnije najnajbolje. Nemojte također govoriti ni o najomiljenijim glumcima, najidealnijem poslu i najekstremnijim sportovima. Nekad budite umjereni i zadržite se na onome jednostavnome – omiljenom, idealnom i ekstremnom.

Zaključili smo da bolje od najboljeg ne može, no što je s najboljim ikad? O tome ćemo neki drugi put, zasad ću samo reći da taj izraz i njemu slične ne upotrebljavate jer također nisu u duhu hrvatskoga jezika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene