Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdio za Novu TV

'Kulterer nije studirao sa Sanaderom niti je s njim imao privatne veze'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Wolfgang Kulterer, bivši šef Hypo banke, zatražio je da se ispita Ivu Sanadera zbog afere Hypo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DORH šuti Afera Hypo: Menadžeri bacaju optužbe na sve strane Slika nije dostupna Čeka ga pritvor? Uhićen bivši šef Hypo banke u Austriji

 

'Zatražili smo od austrijskog tužiteljstva da se ispita gospodin Sanader za slučaj Hypo kako bi se dokazalo da Wolfgang Kulterer nema veze s tim slučajem', rekao je za Novu TV Kultereov odvjetnik Ferdinand Lanker.

>> Osterreich:' Ima li Sanader Hypo milijune?'

>> Slučaj Hypo: Podignuta optužnica protiv Kulterera

Kulterer 'nikad nije studirao s Ivom Sanaderom u Innsbrucku niti je ikad s njim imao privatne veze', priopćio je u ponedjeljak Kultererov odvjetnik Ferdinand Lanker. U priopćenju se navodi i da je Sanader postao predsjednik vlade kad je izgradnja Hypo Alpe Adria banke u Hrvatskoj 'u znatnoj mjeri bila dovršena'.

Sanader je u novinskim izvješćima prikazan kao 'otvarač vrata' za Hypo Alpe Adria banku u Hrvatskoj, a Kulterer se navodno svojedobno hvalio svojim vezama sa Sanaderom. Potonji je također, po medijskim navodima, primao provizije pri posredovanju kredita, a navodno se iz Hrvatske preko Klagenfurta do Liechtensteina novac prevozio u torbama. Te su optužbe 'sve netočne', naglasio je odvjetnik Lanker.

'Gospodinu dr. Wolfgangu Kultereru nisu poznate ni isplate provizije Ivi Sanaderu ni ilegalne pošiljke novca', tvrdi Kultererov odvjetnik. Stoga bi, kako se navodi dalje u priopćenju, Kulterer 'izričito pozdravio' kad bi austrijske vlasti ispitale Sanadera u slučaju Hypo Alpe Adria banke. Kulterer je navodno uvjeren da bi optužbe protiv njega u tom slučaju bile 'potpuno sadržajno odbačene'.

Lanker je priopćio da je 'naravno' bilo kontakata s vrhom hrvatske vlade, ali istodobno upozorava na mnoge Sanaderove međunarodne kontakte, uključivo i bivšeg europskog povjerenika Franza Fischlera. 'Naposljetku, Ivo Sanader kao predsjednik hrvatske vlade i iskusni državnik bio je cijenjen i priznat u međunarodnim razmjerima i slovio je kao onaj tko otvara vrata Hrvatskoj u Europsku uniju", navodi se u priopćenju Kultererova odvjetnika.

O Sanaderu govorio kao o 'osobnom prijatelju'

Nasuprot tomu, privatni detektiv Dietmar Guggenbichler izjavio je za dnevnik Salzburger Nachrichten da je Kulterer o Sanaderu govorio kao o 'osobnom prijatelju'. Vrpca s razgovorom snimljenu pri susretu u zračnoj luci u Klagenfurtu potkraj ljeta 2006. u posjedu je posebnog povjerenstva za Hypo banku u Klagenfurtu, tvrdi Guggenbichler. Također smatra kako je jasno da je Kulterer trebao Sanadera kako bi Hypo banku etablirao na hrvatskom financijskom tržištu.

Nakon toga, Kulterer se našao pod pritiskom događaja u Hrvatskoj i dao je nalog Guggenbichleru da ispita moguće rizike u Hrvatskoj, tvrdi austrijski privatni istražitelj. Lanker je dodao kako smatra da to ne bi imalo utjecaja na Sanaderovo izručenje jer ima dovoljno vremena da ga se ispita. Podsjetimo, u nedjelju je austrijski list Osterreich izvijestio kako su hrvatski top političari navodno su prebacivali novac preko Hypo banke u Lihtenšajn te su postavili pitanje 'Ima li Sanader Hypo milijune?' (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene