Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kuhajte u mikrovalnoj, grijte se plinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako smanjiti troškove grijanja, tople vode ili pak električne energije u kućanstvu, savjeti su koje će građani moći dobiti u novoosnovanim uredima za energetsku učinkovitost.

Kako napominju stručnjaci UN-ovog Programa za razvoj u Hrvatskoj, čak 85 posto zgrada u našoj zemlji ne udovoljava važećim propisima o toplinskoj izolaciji, zahvaljujući kojoj se gubitak topline može smanjiti čak šest puta, prenosi glas Istre.

Pročitajte i ovo Ilustracija Utjecaj rata u Ukrajini Nijemci pohrlili po električne grijalice zbog straha od nestašice plina: Mogući lokalni nestanci struje? Ilustracija OKVIRNA PROCJENA Računi kao šamari: Izračunali smo koliko će vam se još isprazniti džepovi kad krene sezona grijanja

Zgrade izgrađene do kraja 80-ih, pa čak i sredine 90-ih godina, imaju vrlo lošu toplinsku izolaciju, a propis koji ishođenje građevinske dozvole uvjetuje dobrom izolacijom na snazi je tek od 2005. godine, što znači da uistinu samo najnovije zgrade u potpunosti udovoljavaju propisima. 

Među savjetima koje daju u uredima za energetsku učinkovitost jest i onaj da se, primjerice, na južnu stranu zgrade stave što veći prozori kako bi maksimalno bilo iskorišteno sunčevo zračenje, i obratno kad je riječ o sjevernoj strani kuće ili zgrade, na kojoj se toplina gubi. 

Da bi se pak ljeti smanjila potreba za rashlađivanjem prostora, preporuča se svjetlija fasada zgrade ili kuće, kao i korištenje vanjskih roleta koje mogu temperaturu u prostoru smanjiti i do osam stupnjeva. 

Temperatura grijanja ne regulira se otvaranjem prostora, upozoravaju stručnjaci. Ugradnjom termostatskih ventila na radijatorima može se, kažu, uštedjeti i do 20 posto energije za grijanje, a ako se temperatura u prostoru smanji za samo jedan stupanj, godišnje se može uštedjeti približno oko 1.500 kuna za kuću od dvjesto kvadrata. 

Preporuča se upotreba plina kao energenta za grijanje, čime se i računi smanjuju za 45 posto. Osim toga, plin je i ekološki prihvatljiviji. Ugrade li se pak solarni kolektori za zagrijavanje vode, godišnje se troškovi za gorivo mogu smanjiti i do pedeset posto. 

Za one koji se griju na struju, stručnjaci preporučaju ugradnju klima-uređaja radije nego grijanje na peći. Klime s inverterom troše čak do četiri puta manje električne energije u odnosu na električne radijatore. Kad su u pitanju kućanski aparati, oni iz energetskog »A« razreda troše i do 45 posto manje energije od onih iz razreda »D«. Kod kuhanja, mikrovalne pećnice energetski su štedljivije od običnih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene