Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Speleološki klub Željezničar, član Zagrebačkog speleološkog saveza održat će konferenciju za novinare u povodu službenog početka međunarodne speleološke i speleoronilačke ekspedicije Lukina jama - sifon 2013.


Istraživanje Lukine jame, koja se naziva i podzemnim Mount Everestom Dinarida, jedan je od najzahtjevnijih projekata ikad provedenih u području speleologije i terenskog znanstvenog istraživanja u Hrvatskoj, ali u svjetskim razmjerima.

Vezani članci Milan Bandić Bandić o kaznenoj prijavi zbog sljemenske žičare: "Ja sam odgovoran za sve i kad golub krepa" Gradonačelnik Bandić nakratko došao u Kino SC gdje se premijerno prikazuje dokumentarni film Kumek - 2 Juričan o dolasku Bandića na premijeru Kumeka: "Žao mi je što niste vidjeli taj antologijski ulaz, mislio sam da će se taj djedica srušiti, bio sam potresen"

>> Evo kako izgleda istraživanje podzemnoga svijeta!

Ciljeve tog poduhvata i dosadašnje pripreme predstavit će organizatori i članovi ekspedicije, a svoj je dolazak potvrdio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

'Predradnje i poslovi oko ekspedicije traju još od kraja 2011., a speleolozi će se sada spustiti na dno jame gdje se nalazi sifon, odnosno jezero. Zaronit će u nj modernim sustavom za ronjenje, koji prije nije bio dostupan, te napraviti topografsku kartu dna, videosnimke te fotografije samog kraja jezera, ujedno i najniže točke jame',- objasnio je Zvonimir Završki iz Zagrebačkog speleološkog saveza. Ekspedicija u sifonu Lukine jame trajat će do 25. kolovoza. (Hina/ Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook