Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među najdubljima jamama

ANIMACIJA Pogledajte gdje se spuštaju hrvatski speleolozi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski speleolozi kreću u istraživanje jedne od najdubljih jama na svijetu, Lukine jame na Velebitu ili kako oni vole reći našeg Mount Everesta. Na dnu jame provest će nekoliko dana.

Stotinjak speleologa kreće u otkrivanje tajni jedne od najdubljih jama na svijetu. 'Jama je zanimljiva, duboka, mokra, vlažna, hladna, mračna, ali nama izrazito zanimljiva za istraživanje', kazao je Stipe Tutiš, član ekspedicije.

U dosadašnjim ekspedicijama stigli su do 1.421 metra dubine, no spremni su se spustiti još dublje jer kraj se ne nazire. Vječni led, vlaga, temperatura oko nule. Uvjeti su u kojima će boraviti nekoliko dana.

>>
FOTO: Zaronili u nadublju hrvatsku jamu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jedna od najzahtjevnijih ekspedicija VIDEO Zavirite u jednu od najdubljih jama na svijetu - Lukinu jamu! Slika nije dostupna Spustite se i pogledajte Oh, ne! Stranica se izgubila. Možda je pala na dno Lukine jame!

A planovi su veliki- zaron u jezero na dnu jame. Speleoronici će na dnu boraviti pet dana. Jamu neće napuštati, a hranu i vodu spuštat će im kolege. 'Ako pređemo 90 metara, Lukina jama bi ponovno trebala preći u prvih deset jama u svijetu po dubini', kazao je Stipe.

Oni to rade iz užitka, ali i potrebe znanstvenih istraživanja. 'Živi svijet u njoj još uvijek nije istražen, mi baratamo s nekih 30 vrsta koje žive dolje. Mnoge od njih su endemi, nema ih nigdje na svijetu', kazao je Branko Jalžić, predsjednik organizacijskog odbora ekspedicije.

Istraživanjem jame dobit će mnoštvo korisnih podataka. 'Iz nje možemo dobiti niz informacija o podzemlju, kršu, znanosti, biologiji, fauni, hidrogeologiji i povijesti zemlje', kazao je Stipe. Pregledavat će prolaze, istraživati biljni i životinjski svijet. Što očekivati od ekspedicije ne znaju. Kažu, nepredvidiva je kao i Lukina jama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene