Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Eko stožer Varaždin poslao je otvoreno pismo šefu Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paulu Vandorenu, u kojem ga upozoravaju na problem ilegalnog odlagališta baliranog otpada u Brezju te traže njegovu pomoć u rješavanju tog problema.


U blizini Varaždina, na lokaciji Brezje, nalazi se možda najveća ekološka bomba u ovom dijelu Europe, tvrde iz Eko stožera Varaždin navodeći da se otpad tamo ilegalno balira i skladišti od 2005. godine te da se otada nakupilo više od 100 tisuća tona smeća u balama, koje se gomilaju na nepripremljen, vodopropustan teren, u blizini rijeke Plitvice i samo 200 metara od prvih naselja i industrijskih objekata.

‘Budući da su donje bale izložene pritisku, one pucaju a omotani otpad biva izložen kiši, vjetru i temperaturama, što izravno zagađuje podzemne vode, tlo i zrak, jer se raspadanjem otpada stvaraju opasni plinovi’, navode iz Eko stožera Varaždin. Dodaju da posebna opasnost leži u tome da postoji mogućnost zapaljenja, a što bi, smatraju, uzrokovalo nesagledive posljedice.

Poručuju da je komunalni otpad nagomilan u Brezju samo uvjetno rečeno komunalni, jer, vjeruju, sadrži i znatnu količinu opasnog otpada. U pismu Vandorenu navode da gradska vlast i Ministarstvo zaštite okoliša već osam godina ne poštuju odluke i rješenja kojima je inspektorat zaštite okoliša zabranio daljnje baliranje i naložio premještanje bala na uređenu i sigurnu lokaciju, gdje bi se komunalni otpad mogao trajno i sigurno zbrinuti. Dodaju da Ministarstvo zaštite okoliša ne provodi pravomoćno rješenje svojeg inspektora zaštite okoliša, nego je već tri puta prolongiralo primjenu rješenja.

Vezani članci Saborski zastupnici idu na deponij - 2 Cijelo se desetljeće guše u smradu opasnog otpada: „Užasno, vi ne možete biti vani, navečer je to kiselina“ Slika nije dostupna Varaždinci traktorima blokirali dovoz otpada do balirke!

>> Eko stožer Varaždin od ministra Zmajlovića traži provođenje zakona

Šefa Delegacije EU-a u Hrvatskoj izvještavaju da je Eko stožer Varaždin osnovan s ciljem da se izvrši pritisak na nadležne institucije grada i države kako bi se problem komunalnog otpada u Varaždinu konačno trajno riješio, na zakonski i ekološki prihvatljiv način. Dodaju da su organizirali i mirni prosvjed s kojeg su upućena pisma u kojima su od gradskih vlasti i Minstarstva zaštite okoliša zatražili jasne odgovore s rokovima i načinom rješavanja problema, ali da odgovore još nisu dobili.

‘Štovani, molimo Vas u ime građana grada Varaždina, da upotrijebite svoj utjecaj i upoznate strukture unutar EU administracije koje se bave zaštitom okoliša s problemom, kako bi se izvršio pritisak na strukture vlasti u Hrvatskoj i gradu Varaždinu, da se ovaj problem riješi na ekološki i zakonski prihvatljiv način’, stoji u pismu koje potpisuje predsjednik Eko stožera Varaždin Neven Kovač.

Neovisno o pismu Vandorenu, Eko stožer Varaždin najavio je novi prosvjed protiv daljnjeg nezakonitog i štetnog zbrinjavanja otpada na lokaciji Brezje u Varaždinu. Prosvjed će, poručuju, biti održan 2. listopada ispred uređaja za baliranje te će s njega uputiti zahtjev da se prosvjednicima odmah obrate gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, gradski vijećnici i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, a po potrebi i premijer Zoran Milanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook