Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem odlaganja

Eko stožer Varaždin od ministra Zmajlovića traži provođenje zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eko stožer Varaždin uputio je pismo ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću u kojem izražava neslaganje s načinom rješavanja problema odlaganja otpada u Varaždinu, nakon što je Uprava za inspekcijske poslove tog ministarstva još jednom odgodila zabranu zbrinjavanja varaždinskog otpada u Brezju.

U pismu koje potpisuje predsjednik Eko stožera Varaždin Neven Kovač, navodi se kako su očekivali da će inspekcija i ministarstvo 'napokon početi provoditi zakon' i da će 11. rujna, kada je istjecalo privremeno produženje dozvole za baliranje, 'konačno jednom zasvagda zabraniti protuzakonito, nemoralno, štetno i po građane i okoliš opasno baliranje i gomilanje baliranoga otpada na samom ulazu u grad Varaždin'.

>> Varkomu pruduljeno zbrinjavanje otpada u Brezju

Eko stožer Varaždin, uz ostalo, izvještava ministra o prosvjedu upozorenja kojeg su nedavno organizirali kod odlagališta bala u Brezju, s ciljem da se zaustavi daljnje onečišćenje okoliša i da se odgovorne potakne na zakonito i ekološko zbrinjavanje otpada. Navode da su očekivali da će rješenje o zabrani daljnjega odlaganja otpada u Brezju konačno postati izvršno, a da ih je dočekalo 'politički motivirano, skandalozno, protuzakonito i ničim objašnjivo rješenje kojim se ponovno, po treći put, dopušta dalje baliranje i skladištenje otpada, bez zadovoljavanja bilo kakvih tehničkih, ekoloških, infrastrukturnih, urbanističkih i drugih uvjeta'.

Pojašnjenje da je odluka o odgodi zabrane donesena zato što je grad poduzeo određene mjere za rješavanje problema, ocjenjuju ciničnim opravdanjem koje, kako navode, vrijeđa zdravi razum i neposredno ismijava muke i tegobe koje građani Varaždina, a naročito oni u blizini ilegalnog deponija, svaki dan osjećaju.

>> Prosvjed protiv ilegalnog odlagališta otpada kod Varaždina

Od ministra Zmajlovića traže da poštuje i učini izvršnim rješenje inspekcije. 'Ako to ne učinite u roku od nekoliko dana, ako se ne počne sanirati nelegalna deponija, ako snagom zakona i drugih akata ne naložite gradskim vlastima da počnu djelovati na dobrobit građana i okoliša, bit ćemo prisiljeni poduzeti mjere kojima ćemo hrvatskoj javnosti, ali i Europi, pokazati kako sramotno, skandalozno i štetno upravljate Ministarstvom i Inspekcijom, kako kršite zakone i norme zaštite okoliša i kako neposredno izvrgavate opasnosti građane našega grada', stoji na kraju pisma Eko stožera Varaždin upućenog ministru Zmajloviću.

Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i prirode zabranila je varaždinskoj komunalnoj tvrtki Varkom da nakon 9. lipnja dovozi, obrađuje i skladišti otpad na lokaciji u Brezju, na ulazu u grad. To je rješenje nedugo zatim prolongirano najprije na 30 dana, sredinom srpnja na još 60 dana, a prekjučer na dodatnih 45 dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Eko stožer Varaždin Prosvjed protiv ilegalnog odlagališta otpada kod Varaždina Slika nije dostupna Ministarstvo odobrilo Privremeno rješenje: Varaždinski otpad u Brezju još 30 dana!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene