Donald Trump još nije ostvario svoju prijetnju da će uskratiti novčanu pomoć svima koji su se u Ujedinjenim narodima usprotivili njegovoj odluci o Jeruzalemu. Neobvezujuću rezoluciju kojom se njegova odluka odbacuje podržalo je 128 zemalja. 35 ih je bilo suzdržano, a među njima je i Hrvatska.

Galerija


Nikki Haley, koja predstavlja SAD pri Ujedinjenim narodima, na Twitteru je zahvalila Hrvatskoj i svim zemljama koje su bile suzdržane prilikom glasovanja o Jeruzalemu. ''Stajališta smo kako o ovom pitanju nije trebalo raspravljati u predmetnom forumu te da usvojena rezolucija ne može pridonijeti rješenju statusa Jeruzalema, kao niti izgledima za mir i mirovni proces, a ni poboljšanju ionako delikatne situacije u regiji Bliskog istoka'', istaknula je Haley.

Vezani članci Tjedan filantropije - 2 Hrvatska obilježava Tjedan filantropije: Uključite se i dajte si priliku da postanete bolji ljudi Koronavirus, ilustracija Raste broj pacijenata na respiratorima. Pogledajte kakvo je stanje u vašoj županiji

Hrvatska smatra i da pitanje Jeruzalema treba riješiti u izravnim pregovorima dviju strana. ''Pozicija je dvije države s jednim sveobuhvatnim dogovorom između Izraelaca i Palestinaca, koji bi naravno uključio i status Jeruzalema'', rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Bivšeg šefa diplomacije Miru Kovača pitali smo može li Hrvatska zbog ovoga od SAD-a očekivati i više od lijepih riječi. ''Hrvatska nije nikakve poteze povukla zbog nekakve moguće Twitter poruke. Hrvatska provodi svoju vanjsku politiku. Mi smo procijenili da nema potrebe da se Hrvatska sada u to miješa, od toga nemamo ništa'', rekao je Kovač.

Član središnjeg savjeta SDP-a, politolog Branko Caratan kaže da stav Hrvatske nije korektan, jer rješenju palestinskog pitanja i miru prvenstveno neće pridonijeti američko priznanje Jeruzalema. ''Pretpostavlja se da smo time na neki način zauzeli jedan izbalansiran stav prema SAD-u, ali nemamo isto tako izbalansiran stav prema palestinskom pitanju u cjelini. Tu je hrvatska politika ipak malo otišla u stranu'', rekao je Caratan.

Iz Mosta kažu da o ovako osjetljivim odlukama mora postojati politički konsenzus. ''Kada se slonovi tuku, stradava trava. I činjenica je da manje zemlje, a tu je naravno i Hrvatska, mora mudro voditi svoju vanjsku politiku'', rekao je Robert Podolnjak, saborski zastupnik Mosta.

2012. opća skupština UN-a glasovala je o priznanju palestinske države. Hrvatska je i tada procijenila da je pametnije ostati suzdržan. A u nasilju na Bliskom istoku i u petak su poginula dva Palestinca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr