Većina zemalja u na Općoj skupštini UN-a glasovala je za rezoluciju kojom se osuđuje odluka Donalda Trumpa o Jeruzalemu. Hrvatska je bila među 30-ak suzdržanih, nakon čega je veleposlanica SAD-a u UN-u NIkki Haley javno pozdravila odluku tih zemalja.

Galerija +0 Nikki Haley (Foto: AFP)

Sjedinjene Države u četvrtak su na Općoj skupštini doživjele osudu priznanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela. No budući da su financijski zaprijetile zemljama koje se protive njihovu stajalištu, 35 država bilo je suzdržano u glasovanju.

Vezani članci Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere Svi čekaju Trumpov idući potez: "Čak i ako bude osuđen, može u predsjedničku utrku" UN (Foto: AFP) Kovač o glasovanju o Jeruzalemu: ''Nema potrebe da se Hrvatska u to miješa, od toga nemamo ništa''

 

Od 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda, 128 ih je glasovalo za rezoluciju kojom se osuđuje odluka koju je 6. prosinca objavio Donald Trump o Jeruzalemu, protivno od tradicionalnog američkog stajališta i konsenzusa međunarodne zajednice.

Devet zemalja (Sjedinjene Države, Izrael, Guatemala, Honduras, Togo, Mikronezija, Nauru, Palaos i Marshallski Otoci) glasovalo je protiv tog teksta pokrenutog na inicijativu Palestinaca.

Nakon prijetnji i pritiska Washingtona 35 zemalja bilo je suzdržano i 21 nije sudjelovala u glasovanju. Prema popisu država objavljenom na internetskoj stranici UN-a, među zemljama koje su bile suzdržane bila je i Hrvatska.

Prije glasovanja nekoliko veleposlanika računalo je na jasnije usvajanje i između 165 i 190 glasova za rezoluciju.

Izglasavanje nije obvezujuće i američka je administracija obznanila da neće promijeniti stajalište.

"Sjedinjene Države sjećat će se ovog dana kada smo bili pribijeni na stup srama pred Općom skupštinom samo zato što smo upotrijebili naše pravo suverene zemlje", izjavila je američka veleposlanica u UN-u Nikky Haley prije glasovanja.

"Zapamtit ćemo to kada od nas budu ponovo tražili velike financijske doprinose Ujedinjenim narodima", rekla je i ponovo zaprijetila "da će u budućnosti bolje trošiti novac Amerikanaca".

Donald Trump u srijedu je krenuo dalje. "Uzimaju stotine milijuna dolara, pa i milijarde dolara, i onda glasuju protiv nas", izjavio je. "Pustite ih da glasuju protiv nas, puno ćemo uštedjeti, svejedno nam je".

Sjedinjene Države nisu skrivale bijes ni nakon prvog glasovanja u ponedjeljak u Vijeću sigurnosti. "To glasovanje je uvreda koju nećemo zaboraviti", rekla je Nikki Haley 14-orici partnera u Vijeću sigurnosti, čiji su europski saveznici jednoglasno potvrdili osudu američke odluke.

Na kraju ta rezolucija nije usvojena jer su Sjedinjene Države kao stalna članica upotrijebile pravo veta, ali jedinstveno stajalište drugih članova odjeknulo je kao oštro nepriznavanje Washingtona.

Na Općoj skupštini UN-a niti jedna zemlja nema pravo veta i rezolucije nisu obvezujuće.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu unaprijed je odbacio rezultat glasovanja i nazvao Ujedinjene narode "kućom laži". Nakon glasovanja je rekao da je zadovoljan rezultatom.

Niti jedna rezolucija Opće skupštine nas neće potjerati iz Jeruzalema, izjavio je izraelski veleposlanik Danny Danon. (I.D. / Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju