Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u petak novinarima da je Hrvatska na Općoj skupštini UN-a bila suzdržana oko rezolucije kojom se SAD poziva da odustane od svog nedavnog priznanja Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu jer smatra da ona ne može pridonijeti rješenju statusa Jeruzalema niti izgledima za mir i mirovni proces.

Galerija +0 Davor Božinović (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Božinović je rekao kako to ne znači da Hrvatska mijenja svoju poziciju koja ostaje ista. Ta je pozicija, dodao je, dvije države s jednim sveobuhvatnim dogovorom između Izraelaca i Palestinaca koji bi uključio i status Jeruzalema.

Vezani članci Ilustracija Objavljeno veliko izvješće o ratnim zločinima Rusije: Od ubojstava i mučenja do deportacije djece i "poziva Putinu" Prosvjed u Moldaviji Policijski agent se ubacio u skupinu koju vodi moldavski Rus: "Uhićeni su došli s preciznim planom"

Hrvatska je, kaže ministar, na glasanju bila suzdržana jer smatra da o tome nije trebalo raspravljati na tom forumu.

"Usvojena rezolucija po našem mišljenju ne može pridonijeti rješenju statusa Jeruzalema niti izgledima za mir i mirovni proces", rekao je ministar u Zagrebu na konferenciji za novinare održane na temu dovršene nabave policijske opreme i odore u 2017.

Hrvatska je jedna od šest zemalja Europske unije koje u četvrtak nisu glasale za rezoluciju Opće skupštine UN-a kojom se SAD poziva odustane od svog nedavnog priznanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, na čemu im je svima zahvalila američka veleposlanica pri UN-u.

Većina svijeta bila je, međutim, za dokument. Za rezoluciju je glasalo 128 od 193 članice UN-a, devet je bilo protiv, 35 suzdržano, a 21 država nije glasala.

Američki predsjednik Donald Trump državama koje su glasale za tu neobvezujuću rezoluciju zaprijetio je rezanjem financijske pomoći.

MVEP smatra da u Općoj skupštini UN-a nije trebalo raspravljati o Jeruzalemu

Hrvatska smatra kako rezolucija o Jeruzalemu ne može pridonijeti rješenju statusa tog grada, kao ni pomoći izgledima za mir i mirovni proces, zbog čega je ostala suzdržana na jučerašnjem glasanju u Općoj skupštini UN-a, priopćeno je u petak iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

MVEP dodaje kako se o tom dokumentu uopće nije trebalo raspravljati na Općoj skupštini te da usvojena rezolucija ne može pridonijeti rješenju statusa Jeruzalema, kao niti izgledima za mir i mirovni proces, a ni poboljšanju ionako delikatne situacije u regiji Bliskog istoka.

"Smatramo da status Jeruzalema treba rješavati u okviru izravnih pregovora dviju strana koji će dovesti do prihvatljivog rješenja za obje strane", stoji u priopćenju.

Rezolucija se našla na dnevnom redu Opće skupštine pošto prethodno nije usvojena na Vijeću sigurnosti zbog američkog veta.

Hrvatska je jedna od šest zemalja Europske unije koje u četvrtak nisu glasale za rezoluciju Opće skupštine UN-a kojom se SAD poziva odustane od svog nedavnog priznanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, na čemu im je svima zahvalila američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley. Osim Hrvatske, suzdržane su ostale članice EU-a Rumunjska, Poljska, Mađarska i Češka, dok Latvija nije glasala.

Među suzdržanima bile su i Australija, Bosna i Hercegovina, Kanada, Meksiko i Argentina.

Kad je riječ o bliskoistočnom mirovnom procesu ministarstvo je priopćilo kako se "ništa ne mijenja u stajalištu Hrvatske koje je i dalje na liniji dogovorenoga unutar Europske unije", te da Zagreb ostaje predan rješenju s dvije države i pronalasku "pravednog, održivog i sveobuhvatnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca".

"Hrvatska će zajedno sa svojim partnerima u međunarodnoj zajednici i Europskoj uniji nastaviti raditi na stvaranju pretpostavki za izravne pregovore dviju strana", zaključuje se u priopćenju.(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju