Koronakriza je ostavila traga na sve resore. Zbog toga je pala potrošnja, raste nezaposlenost, a najveći ceh platilo je ugostiteljstvo i smještajni kapaciteti. Premijer Andrej Plenković maše Nacionalnim planom oporavka, a oporba postavlja pitanja o tome hoćemo li moći iskoristiti ponuđeni novac.

Galerija Markov trg, ilustracija Pad potrošnje o odnosu na prošlu godinu Radnik, ilustracija +0 Radnik u tvornici, ilustracija

Kupaca nema, pa je dućan s odjećom u centru metropole pred zatvaranjem i seli se u proizvodni pogon.

"Korona u kombinaciji s potresom ostavila je strahovito velike posljedice", rekla nam je Lana Kuna te je dodala da ni mjere pomoći nisu ponudile rješenje.

"Vjerojatno nećemo aplicirati za nove mjere jer ne znamo koja će nam budućnost biti, što nosi 11. mjesec, što nosi 12. mjesec. Dolazi sezona gripe i više ne znamo je li ovo nama održivo", rekla je.

Bez posla je gotovo 153.000 ljudi, a zaposlenih je oko milijun i pol. Pola od tog broja ima plaću manju od 5500 kuna. Manji porez na dohodak na snagu bi trebao stupiti 2021. godine, ali on neće biti pomoć za one s nižim plaćama jer oni taj porez ni ne plaćaju. Međutim, financijski stručnjak Andrej Grubišić zagovara manji PDV koji bi mogao pomoći svima.

"Jedan postotni bod smanjenja opće stope PDV-a veći je od dvije milijarde kuna koje bi se ostavile građanima, odnosno gospodarstvu u novčanom toku. Kad bismo se vratili na 22 posto, gdje smo bili prije početka prošle financijske krize, to je otprilike milijarda eura koja bi ostala u novčanom toku građana, odnosno biznisa. To je više od iznosa mjera iz prve runde", rekao je Grubišić.

Mladen Novosel i Krešimir Sever Sindikati djelomično zadovoljni mjerama Vlade, jedna ih stvar posebno brine: "To se ne smije dopustiti..."

Prosvjedi frizera i ugostitelja zbog koronamjera - 1 Ministar Aladrović poručio frizerima i ugostiteljima koji su prosvjedovali zbog posljedica koronakrize: "Smanjenje PDV-a Vladi trenutačno nije u fokusu"

Od početka koronakrize do sredine ovog mjeseca potrošnja je pala za 26 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U trgovini pad potrošnje iznosi 20 posto, a najviše je stradalo ugostiteljstvo i smještaj. Iznos računa pao je za 46 posto, odnosno potrošnja je lani bila gotovo 23 milijarde, a ove godine samo 12 milijardi kuna.

Markov trg, ilustracija Pad potrošnje o odnosu na prošlu godinu Foto: DNEVNIK.hr

Plenković prezentirao plan oporavka

Ključni dokument s vizijom razvoja države premijer Andrej Plenković pokazao je u subotu. Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, rekla je da je prioritet povisiti broj godina zdravog života i povećati zaposlenost sa 66 na 75 posto. Osim toga, priprema se i Plan oporavka za 22 milijarde eura iz Europske unije.

"Usklađenost među resorima čeka nas u sljedećih tjedan dana. Nakon toga se još nalazimo u listopadu i nacrt će biti poslan u Europsku komisiju i čekamo finalna usklađenja do kraja prosinca ove godine", rekla je ministrica.

Međutim, dio oporbe je skeptičan.

"Iz nje se zapravo ne može vidjeti šta će biti konkretna korist za naše građane, kako ćemo mi to poboljšati život našim građanima, kako ćemo ih izvući iz siromaštva, kako ćemo dobiti veći broj visokoobrazovanih, kako ćemo to obrazovanje poboljšati, kako ćemo zdravstveni sustav učiniti stabilnim", rekla je Sandra Benčić (Možemo).

Prijedloge će oporbeni zastupnici moći dati početkom studenog, kad bi, prema najavama, ta ključna strategija trebala biti u javnoj raspravi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju