Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traže manji pdv

Ministar Aladrović poručio frizerima i ugostiteljima koji su prosvjedovali zbog posljedica koronakrize: "Smanjenje PDV-a Vladi trenutačno nije u fokusu"

Prosvjedi frizera i ugostitelja zbog koronamjera - 1
Prosvjedi frizera i ugostitelja zbog koronamjera - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prosvjedi frizera i ugostitelja zbog koronamjera - 1 Prosvjedi frizera i ugostitelja zbog koronamjera - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjedi frizera i ugostitelja zbog koronamjera - 2 Prosvjedi frizera i ugostitelja zbog koronamjera - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjedi frizera i ugostitelja zbog koronamjera - 3 Prosvjedi frizera i ugostitelja zbog koronamjera - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjedi frizera i ugostitelja zbog koronamjera - 4 Prosvjedi frizera i ugostitelja zbog koronamjera - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Prosvjedi frizera i ugostitelja zbog koronamjera - 5 Galerija 1/9 >>
Frizeri su prosvjedovali na Mrakovu trgu zbog posljedica korone na poslovanje. Žele smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto. U Hrvatskoj je manje od 7% frizerskih salona u sustavu PDV-a. Prosvjedovali su i ugostitelji, oni su na sat vremena prestali posluživati goste.

Frizeri koji su prosvjedovali ističu da bi se smanjenjem stope PDV-a, između ostalog, smanjio udio sive ekonomije, omogućio razvoj struke, a otvorilo bi se i najmanje 700 novih radnih mjesta. Svoje analize uručili su danas Vladi, a traže sastanak s ministrom Marićem i premijerom Plenkovićem. 

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Hrvoje Krešić i Žaklina Troskot ŽIVOST BLAGDANA Prvi Badnjak bez korone, prodisali su punim plućima i građani i ugostitelji: ''Konačno, kao u dobra stara vremena''

"Ako se nastavi oporezivati s ovakvim opterećenjem od 25 posto lako je moguće da nas za 5-10 godina neće imati tko šišati jer mladi mahom odlaze. Svaki dan bacamo oko 100 kuna u smeće što se tiče zaštitnih maski i jednokratnih mantila, ogrtača, ručnika i ostalog. To je vidljivi trošak, a nevidljivi trošak je što ne možete uprihodovati više, a fiksni neki troškovi su ostali isti“, kaže Ivica Pavičić, vlasnik frizerskog salona.

"Smanjenje stopa PDV-a nama u salonu otvara mogućnost zapošljavanja novih mladih ljudi koje ćemo educirati, naše znanje koje se prenosi, dati priliku mladim ljudima da nauče i da nastave struku“, smatra Ksenija Jukčić, vlasnica frizerskog salona. 

Smanjenje PDV-a traže i ugostitelji, i oni su u teškom položaju zbog koronavirusa, kažu. U dvije minute do 12 sati zagrebački ugostitelji na sat vremena prestali su posluživati u svojim objektima kao upozorenje na moguće stalno zatvaranje.

"Pustite nas da prodišemo"

Kako bi se spasila radna mjesta i očuvalo gospodarstvo, traže obustavu plaćanja PDV-a do 1. ožujka iduće godine, trajnu stopu PDV-a na hranu, uključujući kavu, pivo, vino, bezalkoholna pića te kredite za likvidnost i investicije. 

"Gospodo u vladi pustite nas da prodišemo, dovraga, smanjite te poreze, namete nebulozne to više ne možemo pratiti, smanjite PDV, u konačnici i vi ćete profitirat, poslušajte poduzetnike i obrtnike što govorimo, znali smo od 3. mjeseca, znamo i danas“, rekao je Hrvoje Bujas iz Udruge Glas poduzetnika.

"Mi nećemo izlaziti na ulice, prosvjedovati na nekakav način, želimo kulturnim putem upozoriti na poziciju u kojoj jesmo. Zato i je 2 do 12, zato nije 12, jer želimo upozorit na poziciju u kojoj jesmo da prezimimo jer čeka nas krvavih sedam mjeseci“, kaže Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.

"Sada je korak na Vladi da ona, kao regulator, nas obešteti u nekakvom smjeru. Mi tražimo jednostavni put i najjednostavnije, obustava naplate PDV-a do 1. ožujka s adekvatnim garancijama, smanjenje PDV-a i HAMAG BICRO krediti“, rekao je Medak.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović odgovorio je onima koji prosvjeduju i rekao da smanjenje PDV-a Vladi trenutačno nije u fokusu za poreznu politiku sljedeće godine.

"Što se tiče mjera, mi smo donijeli mjere do kraja godine s tim da kako smo i tada isticali spremni smo ih revidirati ukoliko vidimo da određena područja ne mogu biti adekvatno pokrivena. Upravo iz tog razloga i sutra imamo sastanak i sa sindikatima i sa poslodavcima", rekao je ministar Josip Aladrović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene