Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi paket pomoći

Sindikati djelomično zadovoljni mjerama Vlade, jedna ih stvar posebno brine: "To se ne smije dopustiti..."

Sindikalisti Mladen Novosel i Krešimir Sever poručili su da su djelomično zadovoljni novim vladinim mjerama za očuvanje radnih mjesta. Skraćivanje radnog vremena od 70 posto smatraju dobrim, dok stupnjevanje potpora za poslodavce smatraju problematičnim.

"Mjera skraćivanja radnog vremena je dobra, znači da se sada i do 70 posto radnog vremena može skratiti, a da istovremeno država subvencionira s 2000 kuna po radniku, to je dobro", rekao je u razgovoru za Hinu predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

Pozdravio je spuštanje cenzusa za korištenje mjere COVID-19, pri čemu poslodavci sada više ne moraju imati pad poslovanja od 60 posto, već je to spušteno na 40 posto.

Novost koju je predstavila Vlada također je i što se pad prometa više neće mjeriti na mjesečnoj bazi, već će se uspoređivati s rezultatima od prošle godine, to jest sa istim kvartalima u 2019. godini.

Novoselu je problematična mogućnost pri kojoj poslodavci koji koriste mjeru potpora i dalje mogu otpuštati radnike za koje nisu tražili potporu.

"Nažalost, to je praksa koja nam se počinje događati, posebice u turističkom sektoru, i to nam je u potpunosti neprihvatljivo", upozorio je Novosel.

Jednostavno, rekao je, ne možemo prihvatiti da istovremeno novac koji ide iz državnog proračuna, koji uplaćuju svi porezni obveznici, koji se sada pomaže za očuvanje radnih mjesta, može istovremeno omogućavati poslodavcima i otpuštanje posebice onih s ugovorima na neodređeno vrijeme.

Zloupotrebe poslodavaca

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever slaže se s izmjenom skraćivanja radnog vremena. Dodaje da je to nešto što su i sindikati tražili.

Dodaje kako je primio niz upita i zamolbi članova sindikata, koji su upozoravali da prethodna mjera skraćivanja radnog vremena na 50 posto nije dobra, posebice u radno-intenzivnim djelatnostima poput tekstilne industrije.

"Kad je riječ o samom vrednovanju i načinu na koji se traži pozadina oko ostvarivanja prava na potporu za neke druge djelatnosti, to je vrednovanje također logično i prihvatljivo", kazao je Sever.

Također smatra da mogućnost poslodavca koji prima mjeru, a i dalje otpušta radnike nije dobra.

"Tražili smo da to razdoblje produže još na neko vrijeme nakon dobivanja potpore, a ne dok mi država plaća plaću, dotle vrijedi, kada mi država više ne plati, nakon toga ću ih otpustiti", upozorio je Sever.

Dodao je kako su ih članovi sindikata upozorili na probleme na terenu jer se poslodavci pokušavaju riješiti starije radne snage.

Ne smije se dopustiti otpuštanje i primanje potpora

"Na način da čak i dio novca iz pričuve povuku i plate otpremnine za takve radnike, ove mlađe si ostave, za njih će im plaću davati država, onda će se poslije krize praktički pomlađivati, ili će iste radnike uzeti na određeno vrijeme ili pod nekim drugim uvjetima", objasnio je Sever.

Poručio je stoga Vladi da svojim mjerama to ne smije dopustiti i poticati da poslodavci to zloupotrebljavaju.

"Da se pri tome rješavaju dijela radne snage, koji će kasnije ili dijelom vratiti pod nekim drugim uvjetima ili zamijeniti uvoznom radnom snagom s Filipina, Bangladeša ili bilo gdje drugdje", zaključio je Sever.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene