Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon slavlja

Pred njima je velika odluka: Ostati u Hrvatskoj ili otići?

Aktualno Galerija Matea Ćorić Brunović i Krunoslav Špajdl - 3 Matea Ćorić Brunović i Krunoslav Špajdl - 3 Foto: DNEVNIK.hr Matea Kotar Matea Kotar Foto: DNEVNIK.hr Matea Ćorić Brunović i Krunoslav Špajdl - 2 Matea Ćorić Brunović i Krunoslav Špajdl - 2 Foto: DNEVNIK.hr Matea Ćorić Brunović i Krunoslav Špajdl - 1 Matea Ćorić Brunović i Krunoslav Špajdl - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zagrebački maturanti okupljaju se na Trgu bana Jelačića odakle će krenuti prema Bundeku Galerija 1/5 >>
Norijada je prošla bez većih intervencija, a sada je pred mladima bitna odluka - ostati u Hrvatskoj ili ići u inozemstvo. S njima je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

Maturanti diljem zemlje proslavili su posljednji dan nastave. Slavilo se mirno pa tako službe nisu imale pune ruke posla. Hitna pomoć imala je tek manjih 20-ak intervencija. 

Budući da se glavnina zabave odvijala pored jezera Bundek, reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović razgovarala je sa spaciocem Hrvatskog crvenog križa Krunoslavom Špajdlom. 

"Sve je proteklo u redu, nismo imali puno posla. Otprilike 14 intervencija. Većinom smo ih morali upozoravati da ne ulaze u vodu, reakcije kada su ušli i to je to", rekao je Špajdl.

Oko 9000 maturanata završilo je svoje srednjoškolsko obrazovanje, a Ćorić Brunović je razgovarala s nekima od njih o njihovim planovima, ali i o trenutnom stanju u Hrvatskoj.

"Mislim da su trenutno najveći problem male plaće s obzirom na životni standard u Hrvatskoj, korupcija i kako većina stvari ide preko veze, a ne po nekim zaslugama. Svugdje, bilo to na poslu ili fakultetu", rekla je Matea Kotar iz Prve ekonomske škole. 

Maturanti nisu zadovoljni ni kvalitetom obrazovanja u Hrvatskoj.

"Nisam zadovoljan zbog robovlasničkog školskog sustava koji ljudima ne osigurava nikakvu budućnost već ih stvara robovima države do mirovine", rekao je Tin Ružić iz Prve ekonomske škole. 

Bez obzira na sve, mladi se ne odlučuju na odlazak iz Hrvatske. 

"Planiram ostati zato što smatram da imamo lijepu državu u kojoj se može ostvariti ugodan način života", rekla je Ema Jerković iz Prve ekonomske škole i nadodala da bi mladima bilo lakše ostati da se povećaju plaće. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene