Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odobrenje nekoliko milijardi eura

Ključni vjerovnici Agrokora zadovoljni: Jamstva su zakonita i valjana

Povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber (Foto: Dnevnik.hr)
Povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Agrokor je objavio izjavu ključnih vjerovnika u kojoj stoji da su tražbine na temelju jamstava u potpunosti zakonite i valjane te ih je izvanredni povjerenik priznao kao osnovane tražbine, odnosno pravno valjane obveze svake od operativnih kompanija koje su se odnosnim ugovorima o jamstvu obvezale.

Agrokorovi financijski i pravni savjetnici izvršili su iscrpan pregled svih prijavljenih tražbina, uključujući prijave tražbina s osnove jamstava koja su izdala Agrokorova ovisna društva. U potpisu izjave su Fidelity International, Knighthead Capital Management, LLC, Sberbank of Russia, VTB Bank (Europe) SE i Zagrebačka banka d.d.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 Novi problemi Može li se novo vještačenje za Agrokor završiti u godinu dana? DORH dobio rok i zadatak, neki sumnjaju da je to moguće Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića Problemi do grla Hoće li biti novog vještačenja u slučaju Agrokor? "Teško će pronaći nekoga tko neće biti kontaminiran"

''Tražbine na temelju jamstava ispitane su te je utvrđeno da su u potpunosti zakonite i valjane te ih je izvanredni povjerenik priznao kao osnovane tražbine, odnosno pravno valjane obveze svake od operativnih kompanija koje su se odnosnim ugovorima o jamstvu obvezale.

Uobičajeno je da se u poslovima financiranja koriste jamstva, osobito u konglomeratima kao što je Agrokor, a hrvatski ih zajmodavci često koriste. U slučaju Agrokora, operativne su kompanije dale jamstva financijskim i kreditnim institucijama koje su financirale koncern. Ta jamstva omogućila su odobrenje nekoliko milijardi eura financiranja, od kojih je koristi imao koncern, te neizravno i hrvatsko gospodarstvo u cjelini.

Sve jamstvene obveze bile su u skladu s mjerodavnim pravom dokumenata o financiranju te su pravovremeno i na primjeren način javno objavljene.

Mnoga jamstva sada, upravo u specifičnim, izrazito osjetljivim okolnostima vođenja zakonski uređenog postupka izvanredne uprave, čiji su ciljevi nedvojbeno od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, koja su prijavljena i priznata u postupku izvanredne uprave, osporavaju različiti dionici iz vlastitih, uskih, interesa, ugrožavajući uspjeh postupka izvanredne uprave.

Neosnovane medijske tvrdnje osoba koje javno promoviraju svoje partikularne interese, predstavljajući ih kao da su pitanje općeg i javnog interesa, ne koriste Agrokorovom poslovanju, Agrokorovim dobavljačima, Agrokorovim radnicima, kao ni ostvarenju ciljeva Zakona o postupku izvanredne uprave.

Budući da je ovo pitanje od velike važnosti za hrvatsko gospodarstvo, neophodno je da se koncern pridržava svojih ugovornih obveza kako bi se postupak izvanredne uprave mogao nastaviti prema planu i osigurati najpovoljniji ishod te ispunjenje svrhe Zakona. Uz nužni cilj ostvarenja nagodbe što je ranije moguće zbog zakonskog roka, kontinuirana osporavanja prava financijskih vjerovnika ugrožavaju postupak i destabiliziraju sadašnju pozitivnu perspektivu Agrokora.

Financijski su vjerovnici iskazali kontinuiranu podršku koncernu Agrokor i aktivno sudjeluju u postupku izvanredne uprave, kako bi se osigurala dugoročna održivost koncerna i s punim uspjehom ostvarili svi ciljevi Zakona o postupku izvanredne uprave'', stoji u priopćenju koje stiže iz Agrokora.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene