Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostatak dokaza

Karlovac: DORH će se žaliti na oslobađajuću presudu Elvedinu Hegiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Elvedin hegić, koji je optužen za ubojstvo 88-godišnjeg Momčila Španovića, u srijedu je na Županijskom sudu u Karlovcu pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza. DORH najavio žalbu

Državno odvjetništvo najavilo je žalbu na oslobađajuću presudu Elvedinu Hegiću, koji je bio optužen za ubojstvo 88-godišnjeg Momčila Španovića u travnju 2012. kraj Vojnića, a kojega je karlovački Županijski sud jučer oslobodio zbog nedostatka dokaza.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Obnova u Karlovcu - 4 Brojne štete FOTO Pogledajte kako izgleda Karlovac, građani očajni zbog radova: "Došlo je do nevjerojatnih oštećenja u staroj zaštićenoj povijesnoj jezgri"

"Žalit ćemo se sigurno kad dobijemo pisanu presudu s obrazloženjem, jer da nismo smatrali da imamo dovoljno dokaza ne bismo ni dizali optužnicu", rekla je Hini županijska državna odvjetnica Gordana Križanić.

Hegić je jučer odmah iz sudnice pušten na slobodu, nakon što je sutkinja Sanda Janković u obrazloženju oslobađajuće presude navela kako kvaliteta dokaza nije takva da bi se na njima mogla temeljiti presuda za teško ubojstvo. Njegov odvjetnik Hasan Karajić izrazio je danas zadovoljstvo oslobađajućom presudom, napominjući kako je cijelo vrijeme postupka isticao da je ovo suđenje bez ijednog materijalnog dokaza. Suđenje se, ocijenio je, temeljilo samo na činjenici da se njegov branjenik našao na krivom mjestu u krivo vrijeme, s jabukama i konzervama u ruksaku i 400 kuna u džepu, a što je prije ubojstva navodno pripadalo ubijenom Španoviću.

Upitan vjeruje li u Hegićevu nevinost, Karajić je rekao da se tužiteljstvo drži zatvorenog kruga indicija, a da je činjenica da ni jedan od oko 200 na mjestu događaja uzetih tragova ne povezuje Hegića i ubijenog Španovića. Podsjetio je da je i obdukcija tijela pokazala kako je moguće vrijeme smrti bilo 15. travnja oko 22 sata, dok je policija Hegića, zbog nezakonitog ulaska iz BiH u Hrvatsku, uhitila na cesti iznad Španovićeve kuće oko 20 sati.

'U međuvremenu umrlo nekoliko sudaca i odvjetnika, a i 60 % svjedoka'

"Moj je branjenik ranije osuđivan, deportiran iz Kanade, ne tvrdim da je svetac, ali nikoga se ne smije osuditi bez dokaza, samo na nekom zatvorenom sklopu indicija. Zato skidam kapu sutkinji Sandi Janković što je imala hrabrosti za jedno tako brutalno kazneno djelo reći jednostavno 'nema dovoljno kvalitetnih dokaza'", poručio je Karajić.

S obzirom da presuda nije pravomoćna, Hegić još nije odlučio hoće li tužiti Republiku Hrvatsku i tražiti novčanu satisfakciju za vrijeme od godinu i pol provedenog u istražnom zatvoru, na što će imati pravo ako oslobađajuću presudu potvrdi Vrhovni sud.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene