Obavijesti Video Pretražite Navigacija
40 godina čeka presudu

'U međuvremenu umrlo nekoliko sudaca i odvjetnika, a i 60 % svjedoka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sudovi zagušeni su zaostalim predmetima - njih 770 tisuća na policama leže godinama, pa i desetljećima. U moru neučinkovitosti, srećom, ima i ugodnih iznenađenja. Zadarski Općinski sud u nepune je dvije godine zaostale predmete gotovo prepolovio.

Zadarski Općinski sud novom je organizacijom rada gotovo prepolovio zaostale predmete. Suci svakog dana predsjedniku moraju pokazati kako su i koliko radili. I cilj im nije zadovoljiti normu, nego da svaki odjel bude u plusu.

Pročitajte i ovo Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku Centar za mlade Zadar - 3 u očekivanju Godota Sramotan primjer nebrige: U velebnu zgradu uložili šest milijuna eura, a zjapi prazna

Zadarski Općinski sud nekada je bio među najlošijima po učinkovitosti u državi, a danas najbrže rješava zaostale predmete. 1300 u 3 mjeseca, a nekad im je za to trebalo 2 godine. No, s druge strane, u hrvatskom pravosuđu brojni su oni koji pravdu čekaju predugo.

'Vlada se nije petljala u nijedan sudski predmet'

Među njima je i Ante Batur iz Punta Skale koji završetak sudskog slučaja čeka već 40 godina. Umjesto objašnjenja zašto toliko čeka, nakupila se cijela tona dokumentacije. 'Sudaca je već nekoliko i preminulo, odvjetnika je isto nekoliko preminulo, svjedoka je preminulo 60 posto', priča nam gospodin Ante.

A kako je točno smanjen broj zaostalih predmeta na zadarskom sudu? 'Kad imate dosta posla, samo trebate rasporediti na više ljudi taj posao i onda to ide. Ako na nekim, nekoj vrsti predmeta to nije, onda učinimo određenu akciju vezano za tu vrstu predmeta', objašnjava Željko Rogić, predsjednik Općinskog suda u Zadru.

I odlično je da su se stvari pokrenule s mjesta, jer pravda koja se čeka desetljećima teško i može biti pravedna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene