Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kapetan Dragan uskoro u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski federalni sud podržao nalog da se Hrvatskoj izruči Dragan Vasiljković, bivši zapovjednik srpskih paravojnih snaga poznatiji kao Kapetan Dragan, prenosi agencija AP.

Prošlog mjeseca, Vasiljkovićevi odvjetnici uložili su pred federalnim sudom priziv u kojem su osporili njegovo izručenje Hrvatskoj tvrdeći da se australski federalni zakon, koji regulira pitanja izručenja, ne odnosi na optužene za ratne zločine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sud je odlučio da je sve po zakonu Kapetan Dragan ostaje u australskom zatvoru Slika nije dostupna Uložio novu žalbu Kapetan Dragan tuži Hrvatsku, želi van iz zatvora

Australski sudac Dennis Cowdroy u petak je odbacio taj priziv.
Obrazloženje odluke suca Cowdroya nije objavljeno, navodi AP.

51-godišnji Vasiljković, sada australski državljanin, od 1991. do 1993. bio je zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, a osumnjičen je za sudjelovanje u ratnim zločinima protiv civila i Hrvatske vojske te zatvorenika.

Uhićen 20. siječnja u Sydneyju temeljem međunarodne tjeralice koju je raspisala Hrvatska, Vasiljković se žalio australskom Vrhovnom sudu tvrdeći da je protuzakonito zatvoren jer dvije zemlje nemaju formalni sporazum o izručenju. 

No Vrhovni sud mu je u lipnju odbacio žalbu prihvativši ocjenu australske vlade da Vasiljković može biti izručen temeljem Ugovora o izručivanju zemalja Commonwealtha pa je postupak
nastavljen na lokalnome sudu u Sydneyu.

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Tijekom tog napada, protivno odredbama Ženevskih konvencija, oštećene su i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano u bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i strani novinar.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene