Dok je izvanredna uprava Agrokora odradila svoj mandat i barem deklarativno završila posao, isto se još uvijek ne može reći za Državno odvjetništvo. Istrazi o malverzacijama u tom koncernu, koja je prije nešto više od devet mjeseci započela spektakularnim pretresima i uhićenjima, još se ne nazire kraj.

Galerija


Pretresima u ranu zoru počeo je sredinom listopada prošle godine sudski krak afere Agrokor. U dom Ivice Todorića i njegove obitelji, te domove još 12 njegovih najbližih suradnika i revizora, upala je policija te pretražila svaki detalj.

Vezani članci Ivica Todorić izašao iz Remetinca (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Sloković misli da bi suđenje Todoriću moglo početi u veljači, bivši šef Agrokora obrušio se na premijera Ivica Todorić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Potvrđena prva optužnica protiv Ivice Todorića, tereti ga se da je oštetio Agrokor za 1,25 milijuna eura

Nakon toga su uslijedila uhićenja, ali Ivica Todorić i njegovi sinovi na vrijeme su se potrudili da tog dana ne budu dostupni hrvatskom pravosuđu. Ante Todorić nekoliko dana kasnije ipak se pojavio na sudu i dao iskaz.

"Ja sam evo, kao što sam obećao, došao u Hrvatsku. Porekao sam sve ono što mi se stavlja na teret", rekao je Ante Todorić 20. listopada prošle godine.

Iako su njegovi odvjetnici inzistirali na tome da nije u bijegu, u danima koji su uslijedili Ivica Todorić je postao lice s međunarodne tjeralice. Početkom studenog ipak se prijavio policiji u Londonu, gdje je uhićen pa pušten uz mjere opreza.

Hrvatska je zatražila Todorićevo izručenje, a sud u Londonu je početkom travnja odlučio da za to nema zapreka. Na tu se odluku Todorić pokušao žaliti, no ishod ga, čini se, i ne zanima pretjerano. Sud u Londonu za njega ima jasnu svrhu – kupovanje vremena u Londonu. On bi, naime, po povratku u Hrvatsku morao bi u pritvor.

"Ja sam ovdje bio na sudu samo isključivo zbog azila", rekao je Ivica Todorić 23. travnja ove godine.

Odluči li sud odbiti žalbu, Todoriću je u Londonu na raspolaganju još jedna instanca pa bi se sve moglo oduljiti do kraja godine. U međuvremenu, istraga u Hrvatskoj još uvijek traje. Ispitana je većina svjedoka, no najzahtjevniji dio istrage još nije ni počeo.

"Državno odvjetništvo još uvijek nije dalo nalog za provođenje financijskog vještačenja bez kojeg se ta istraga sigurno ne može dovršiti", rekla je putem telefona Jadranka Sokolović, odvjetnica Ivice Todorića.

Za temeljito raspetljavanje poprilično zapetljanih financija u koncernu u inkriminiranom razdoblju DORH ima još desetak mjeseci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr