Više od 90 tisuća umirovljenika u Hrvatskoj ima mirovinu do 500 kuna.


Koliki su razmjeri siromaštva umirovljenika govori činjenica da više od 90 tisuća njih ima mirovinu do 500 kuna! Razgovarali smo s jednom gospođom koja raspolaže i s manje od 500 kuna na mjesec.

Vezani članci Cijena rada u Hrvatskoj - 3 Sretan Praznik rada! Hrvatska ima peti najniži minimalac u Europi, nezadovoljni i umirovljenici: "Kad je naša mirovina bila 200 eura..." Tržnica u Njemačkoj - 5 Zemlja u koju se Hrvati rado ugledaju sada bilježi zabrinjavajuću pojavu: "Mislim da će postati jako loše"

Gospođa Ruža je umirovljenica, susjedi su joj poklonili drva, da se ima kako ugrijati. Da se može okupati, oprati suđe. Na mjesec na raspolaganju ima manje od 500 kuna, ali i puno više troškova.

''Jedna rata vode i dvije rate struje. Ja ovo nemam sad čime platiti'', priča gospođa Ruža Ojurović pokazujući račune.

Hrani se u pučkoj kuhinji. Novac troši doista za osnovno.

''Najviše za lijekove, jer bez lijekova ako ostanem gotovo, jer više neke lijekove plaćam, nego što ide na recept'', objašnjava i dodaje da si mora kupiti šampon, prašak za suđe...

Zatekli smo je u preslagivanju ormara. Odjeću koju ne može nositi stavi u vreće i da drugima.

''Jer neki jadni jedva čeka da uzme cipele, možete si mislit'', kaže.

Vjerojatno oni koji žive u uvjetima poput njezinih.

''95 tisuća RH građana ima mirovinu manju od 500 kuna, to su uglavnom udove, žene ili osobe koje su stekle mirovinu u nekoj od bivših država'', objašnjava Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika u RH.

Neki srećom ne mogu i ne moraju misliti što se tim novcem uopće može.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju