Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar financija Slavko Linić pokušava skrenuti pažnju javnosti s problema u proračunu, ocijenile su danas bivša premijerka Jadranka Kosor i bivša ministrica financija Martina Dalić, komentirajući informaciju iz Ministarstva financija da bi Eurostat uskoro mogao izići s podacima o proračunskom deficitu u Hrvatskoj koji bi za 2011. godinu mogao biti nešto iznad 20 milijardi kuna.


'Vjerojatno je to stvar panike zbog problema u proračunu, što apsolutno razumijem. Svi se moramo zabrinuti, ali ne bi bilo dobro svaljivati neke terete na druge', rekla je Kosor novinarima u Saboru.

Vezani članci Marin Strmota Demograf Strmota o popisu stanovništva: "Upadamo u 10 najstarijih zemalja na svijetu. Izumiremo, nestajemo..." Slika nije dostupna 'Koalicija Uspješna Hrvatska očekuje 5 do 10 mandata'

Ocijenila je da je 'neuobičajeno da ministar financija nakon godinu i pol mandata konstatira da je deficit bio drugačiji'.

Podsjetila je i da je Linić nedavno u Saboru održao prezentaciju po kojoj je deficit 2011. bio 14 milijardi kuna te zaključila da je ministar trebao reći Saboru ako je postojao prikriveni deficit ili ako se promijenila metodologija.

Naglasila je da su podatci o dugu umirovljenicima i obvezama vezanim uz restrukturiranje i privatizaciju brodogradilišta Liniću bili dobro poznati.

>> Karamarko: Gospođa Kosor ima svoj politički put, sama bira kako će ga artikulirati

'Što i kako se ministarstvo dogovaralo s Eurostatom, to mi u ovom trenutku ne znamo. Opasno je tvrditi da je neka vlada nešto sakrila i nešto pomela pod tepih. To apsolutno ne stoji i to nije točno', rekla je Kosor.

Martina Dalić ocijenila je, pak, da je 'zabrinjavajuće što ministar činjenicu da javnost ne poznaje razlike u statističkim metodologijama pokušava iskoristiti za skretanje pažnje s problema koje ima s proračunom, koji očigledno puca na sve strane'.

Ocijenila je da takva praksa može biti štetna, ne samo po raspravu, nego i za ekonomsku poziciju zemlje.

'Svatko tko se tom tematikom ozbiljno bavi zna da postoje razlike između načina na koji smo mi iskazivali deficit i načina na koji to čini Eurostat. U dokumentu Europske komisije možemo vidjeti da je po metodologiji Eurostata deficit bio veći u 2011., ali isto tako i u 2012. Na isti način možemo pitati zašto je Eurostatu u 2012. deficit bio veći 4 milijarde od onoga što nam je ministar u prezentaciji rebalansa proračuna za 2013. pokazao', kazala je Dalić, ističući da Eurostat za 2013. predviđa deficit od 5 posto, što je više od 17 milijardi kuna, iako je u proračunu predviđen deficit od 10 milijardi.

'Mislim da se ne smiju statističke metodologije i razlike u načinu bilježenja fiskalnih transakcija koristiti za zavaravanje javnosti i odvlačenja pozornosti od stvarnih problema, a ti stvarni problemi očiglednu jesu značajni problemi u izvršenju proračuna', dodala je Dalić.

Upitala je i kako je moguće da se Linić hvali da će se zadužiti za 5 milijardi kuna za saniranje zdravstva, kada to nije predividio u prošlog tjedna rebalansiranom proračunu.

'Ne može se država zaduživati i uzimati kredite onako kako joj se prohtije. To nije planirano. Ne znamo kod kojih je to banaka i pod kojim uvjetima zaduženje, a nudi se kao veliko rješenje stvarno velikog i značajnog problema', rekla je Dalić, naglašavajući da je 'Linić suočen sa značajnim problemima i ti se problemi ne mogu riješiti u sferi statističkih metodologija'.

Ministar financija Slavko Linić danas je izjavio kako se očekuje da Eurostat uskoro iziđe s procjenama deficita za prošle godine, a očekuje znatne promjene, jer je u toj statistici bitno kad su deficiti nastali i u tom će dijelu doći do korekcija za prethodne godine, posebice 2011.

U Ministarstvu procjenjuju kako će deficit iz 2011. od 14 milijardi kuna, prema Eurostatovoj metodologiji biti povećan na nešto više od 20 milijardi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju