Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIJEPORI U GRADU

Kako je CNN posvađao bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika Dubrovnika: "Kao da ga je platio španjolski, talijanski ili turski ministar turizma!"

Dubrovački turizam - kritike i svađe (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Dubrovački turizam - kritike i svađe (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dubrovački turizam - kritike i svađe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dubrovački turizam - kritike i svađe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovački turizam - kritike i svađe (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dubrovački turizam - kritike i svađe (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovački turizam - kritike i svađe (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dubrovački turizam - kritike i svađe (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dubrovački turizam - kritike i svađe (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Preporuka CNN-a da se Dubrovnik u ovoj godini izbjegava izazvala je mnoge reakcije. Bivši gradonačelnik Andro Vlahušić to je iskoristio za napad na aktualnog čelnika Grada, Matu Frankovića.

S druge strane, Turistička zajednica kaže da su rezervacije već sada odlične i da ih čeka - još uspješnija sezona.

Pročitajte i ovo Taksi u Dubrovniku - 1 Problem velikih gužvi Dubrovnik kreće u obračun s prometnim kaosom: Novim rješenjem nisu svi zadovoljni Slika nije dostupna Upozorava Franković HDZ: Zbog osuđenog Vlahušića Dubrovnik bi ostao bez novca iz EU

Iz Londona u Dubrovnik Mohamed iz Velike Britanije stiže nekoliko puta u godini. Grad je upoznao u svakom godišnjem dobu i smatra ga drugim domom. "Dolazim u Dubrovnik već 11 godina, za mene je ovo najbolji grad za odmor, obožavam povijest i kulturu, sunce, restorane, sve. Ovdje sam bio u studenome i sada ponovno, vraćam se na proljeće i ljeto".

Preporuke svjetskih medija da se Dubrovnik izbjegava ljeti zbog velikih gužvi ne vidi kao problem. "Zimi je ovdje puno mirnije, upoznate Dubrovčane, a ljeti je Stradun svijet u malom, ne zamaram se gužvama."

Za razliku od gostiju iz Velike Britanije, bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić kritiku CNN-a vidi kao velik problem i kampanju protiv Dubrovnika. Krivcem smatra aktualnog gradonačelnika, za kojeg kaže da se ponaša kao da ne želi turiste. "U vremenu kada ide buking za Dubrovnik i Hrvatsku, u najvažnijem vremenu, kao da ga je španjolski, talijanski ili turski ministar turizma platio da radi protiv hrvatskog turizma, nevjerojatno", ustvrdio je Vlahušić o Mati Frankoviću.

Gradonačelnik Franković poručuje kako su strane kritike dolazile i za vijeme Vlahušićeva mandata te kako je upravo on kriv za stanje u turizmu, gužve pa time i kritike, jer se za njegova mandata nije radilo planski.

"Dubrovnik će i dalje biti posjećen, samo je na nama da smanjimo dnevni priljev onih gostiju koji dolaze na par sati u Grad. Dakle, mi nemamo problema sa stacionarnim gostima. Zato moramo biti pametni, to disperzirati kroz tjedan, ali i odreći se jednog dijela profita u korist kvalitete i budućnosti Dubrovnika i dubrovačkog turizma", istaknuo je Franković.

Dijela profita svakako se ne žele odreći oni koji od turizma žive, ali gužve svi vide kao problem. Održivi turizam postao je mantra u Hrvatskoj - ne samo za Dubrovnik, već i Plitivice, Split, Zadar...Jedini način kako to postići su ozbiljne strategije i planovi. Do sada lokalne samouprave još nisu našle svoje recepte.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene