Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ključna je jedna stvar

Kako izbjeći dvostruko oporezivanje ako radite i živite u inozemstvu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnoge Hrvate koji rade u inozemstvu ovih dana iznenadila je vijest da bi mogli platiti ogromne iznose za porez za inozemni dohodak. U nastavku pročitajte što morate učiniti kako porez ne biste morali platiti u državi u kojoj radite i u Hrvatskoj.

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša u ponedjeljak je Dnevniku Nove TV istaknuo je kako određeni dio građana ne ispunjava svoju obvezu prijave inozemnog dohotka. Konkretnije, kaže kako 131.000 građana nije prijavila svoje inozemne dohotke.

Istaknuo je i kako treba pojasniti pojam rezidentnosti.

"Onima kojima uža obitelj živi u zemlji imaju obvezu plaćati ili doplatiti porez u Hrvatskoj", dodao je. Najčešće nema doplate poreza, rekao je. "Oni čije su obitelji ostale u Hrvatskoj, a odlaze na tjednoj ili mjesečnoj bazi i u inozemstvu već plate poraz na dohodak i taj novac donose u Hrvatsku. To nije dvostruko oporezivanje. Ja bih usporedbu napravio sa sezonskim radom koji se odvija kod nas – svi sezonci koji iz Slavonije odu raditi na obalu, plaćaju sve poreze u Hrvatskoj", komentirao je. 

Dakle, obvezu plaćanja poreza u Hrvatskoj imaju porezni rezidenti. A poreznim rezidentom smatraju se državljani koji imaju prebivalište, boravište i uske životne interese u Republici Hrvatskoj.

No, što ako ste svoje uže interese i obitelj preselili u drugu državu, a ipak Hrvatskoj morate platiti porez? Potrebno je da promijenite status iz rezident u nerezident i to se može učiniti u Poreznoj upravi ispunjavanjem obrasca TI.

"Obrazac Upitnika TI popunjava porezni obveznik prilikom utvrđivanja promjene statusa rezidentnosti iz rezident u nerezident u Republici Hrvatskoj te ga predaje ovlaštenom djelatniku nadležne ispostave Porezne uprave kod predaje zahtjeva za ispisom iz Registra poreznih obveznika", piše u uputama Porezne.

Pročitajte i ovo Novac - 2 Gastarbajteri u panici Otišli trbuhom za kruhom pa im stigla čestitka iz Porezne od 300.000 kuna: "Ljudi se osjećaju izdano", "Sad mi je žao"

Pročitajte i ovo Štambilj Država se ne vodi svojim propisima Pale se alarmi i mnogi razmišljaju o napuštanju zemlje: ''Ono što porezna sada radi je dolijevanje ulja na vatru''

Pitanja u spomenutom obrascu podijeljena su u tematske grupe koje se odnose na: osobne podatke, boravak u i izvan Republike Hrvatske, razlozi dolaska/odlaska iz Republike Hrvatske, veze s Republikom Hrvatskom i veze s drugom državom, rezidentnost u porezne svrhe, zaposlenja i osobne veze.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KAKO PREDATI PRIJAVU? Imate još dva tjedna za podnošenje godišnje porezne prijave: Doznajte kako to možete učiniti, ima i jedna novost

"Odgovori u grupi tvrdnji koje se odnose na veze s Republikom Hrvatskom i/ili drugom državom bit će od presudne važnosti prilikom utvrđivanja rezidentnosti poreznog obveznika. Za točnost traženih i navedenih podataka u upitniku, porezni obveznik svojim potpisom jamči njihovu istinitost, točnost i potpunost", ističe se u uputama Porezne uprave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene