Sindikati su se u utorak sastali s Vladom kako bi pregovarali o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.


Vladin pregovarački odbor sastaje se u utorak s predstavnicima sindikata.

Vezani članci Mobitel Zastupnicima poslano važno upozorenje: Ne koristite ovu društvenu mrežu, špijuniraju nas! Sindikati i vlada nastavili pregovore o kolektivnom ugovoru Nastavljeni pregovori o kolektivnom ugovoru: "Očekujemo da na sljedećem sastanku sindikati izađu s konkretnijim zahtjevima"

Pregovori su održavani kroz dva sastanka, i to s predstavnicima sindikata javnih službi u 9 sati, a s predstavnicima državne službe u 13 sati.

Nakon prvog sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić otkrio je kako su tekli pregovori.

''Vlada je došla s prijedlogom rasta osnovice plaće od dva posto u drugoj polovici godine. Sindikati su hladno primijetili da je to nešto što apsolutno nije održivo. Nedavno je savjetnik predsjednika Vlade najmanje pet puta u jednom intervjuu ponovio da će Hrvatska biti druga brzorastuća ekonomija u Europi i to od iduće godine. Inflacija je prošle godine bila 4,6 posto, a očekuje se u idućoj godini oko četiri posto. Dakle, svi pokazatelji pokazuju da je nužna intervencija Vlade'', kaže Ribić.

Otkrio je koji su zahtjevi sindikata.

''Tražili smo četiri posto od 1. ožujka, dva posto od 1. srpnja i dva posto od 1. studenog. To su zahtjevi sindikata. Imali smo i povišenih tenzija jer je bilo neprimjerenih reakcija jednog od državnih tajnika, ali je konačni dogovor bio da se nađemo za sedam dana i da će Vlada razmotriti zahtjeve'', rekao je.

Predstavnici sinidikata javnih službi kazali su da će Vlada razmotriti i njihove zahtjeve i ponovno će se sastati za tjeda dana.

''Tražili smo 13. plaću i sve ostale stvari te povećanje koeficijenta. Očekujemo da se izjednačimo s javnim službama'', kazali su. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju