Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKO PREDATI PRIJAVU?

Imate još dva tjedna za podnošenje godišnje porezne prijave: Doznajte kako to možete učiniti, ima i jedna novost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijaviti porez možete do 28. veljače. Ove godine novost je mPorezna, odnosno aplikacija putem koje možete ispuniti obvezu godišnje prijave poreza.

Većina građana nema obvezu prijave poreza jer za njih to automatizmom odrađuju poslodavci, odnosno Porezna uprava uvidom u poreznu karticu. No, oni koji imaju obvezu to moraju učiniti do 28. veljače. 

"Svi porezni obveznici koji imaju obvezu podnošenja godišnje porezne prijave za 2021. ili koji žele podnijeti zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku, mogu ih podnijeti putem sustava ePorezna​, odnosno nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu, odnosno uobičajenom boravištu najkasnije do ponedjeljka 28. veljače 2022.", izvijestili su iz Porezne uprave.

Godišnju poreznu prijavu moraju predati građani koji su prošle godine ostvarivali dohodak od samostalne djelatnosti: od obrta, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga.

Dužni su je podnijeti i rezidenti za dohodak od nesamostalnog rada koji su, prema posebnom zakonu, ostvarili kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi neovisno o broju dana provedenih na brodu u međunarodnoj plovidbi.

Povrat poreza

Zaposleni mlađi od 25 godina imaju pravo na povrat cijelog iznosa poreza na dohodak i prireza koji su im poslodavci uplatili u prošloj godini, a na povrat u visini 50 posto lanjskog uplaćenog poreza mogu računati mladi zaposleni od 26 do 30 godina.

Iz Porezne uprave doznajemo da će, sukladno zakonu, prva rješenja biti poslana poreznim obveznicima već 2. svibnja, a da je krajnji rok za izdavanje istih 30. lipnja. Porezni obveznici, oni koji očekuju povrat poreza, novce će dobiti nekoliko dana nakon što dobiju rješenje iz Porezne uprave. 

Oni koji moraju prijaviti porez sami ili pak žele priznavanje prava u posebnom postupku, mogu poreznu prijavu poslati putem sustava ePorezna, ali i predati osobno u poreznim ispostavama ili poslati poreznicima preporučeno poštom.

Porezna uprava ima i kalkulator pomoću kojeg možete izračunati koliko novca bi vam moglo sjesti na račun. Potražite ga OVDJE.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić Ukupno 1,8 milijardi kuna Još vam nije stigao? Ministar Zdravko Marić otkrio do kada će biti isplaćeni svi povrati poreza

Prijava poreza putem aplikacije

Ove godine Porezna uprava je uvela novost, a to je prijava poreza putem aplikacije, rekao nam je Slaviša Penava iz Porezne uprave. 

"Građani na koje se primjenjuje poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak, ako žele iskoristiti ili odustati od prava propisanih Zakonom o porezu na dohodak za 2021. godinu, mogu do 28. veljače 2022. godine od sada i putem mobilne aplikacije mPorezna dostaviti zahtjev za priznavanjem prava u posebnom postupku (Obrazac ZPP-DOH).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna samo što nisu Dobre vijesti iz Porezne, objavljeno kada počinju prve isplate povrata poreza

Obrazac se dostavlja koristeći token internetskog bankarstva ili bilo koju NIAS vjerodajnicu značajne razine sigurnosti. Obrazac je jednostavan i prilagođen ekranima mobilnih uređaja, treba samo upisati osobne podatke i podatke po osnovi kojih se traži povrat", objavila je Porezna.

Detalje o poreznoj prijavi pogledajte OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene