Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedva preživljavaju

Umirovljenički život: S mirovinom jedva spajaju kraj s krajem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je više od milijun i 200 tisuća umirovljenika, a njihova prosječna mirovina iznosi 2.183 kune. Da nema takozvanih umirovljeničkih popusta, mnogi, kažu, ne bi izdržali kraj mjeseca.

Hrvatski umirovljenici svaki dan na raspolaganju imaju 70-ak kuna. Neki od njih čak i manje. S prosječnom mirovinom od 2.183 kune jedva spajaju kraj s krajem. Umirovljenički život barem malo olakšavaju im popusti. Imaju karticu kojom kupuju jeftinije. Od 10 do 30 kuna na mjesec, koliko stoji izrada takve kartice, uštede i do pedeset posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija nisu svi zadovoljni Ovo su važne promjene za umirovljenike u idućoj godini: Jedna nije dobra, a stupa na snagu već 1. siječnja Ilustracija dobra vijest Dijelu umirovljenika stiže uplata na račun: HZMO objavio detalje

>> Matica umirovljenika: Spriječite ovrhe iznad jedne trećine mirovine!

Uz jeftiniji gradski prijevoz, umirovljenici se povoljnije voze i po cijeloj Hrvatskoj. Tako će, primjerice, povratnu kartu do Rijeke platiti 40 kuna manje. 'Ide od toga da mogu kupiti jeftinije cvijeće, uslugu u frizerskom salonu i to je dovelo do toga da imamo značajan porast broja udruga i članova', kaže Branko Cvetković, glavni tajnik Matice umirovljenika.

Voće, povrće, meso. Neki trgovački centri ljudima u trećoj životnoj dobi redovito omogućavaju popuste od 10 posto na ukupan iznos. Unatoč popustima, na kraju mjeseca umirovljenici ipak nemaju dovoljno za sebe. Kako bi im umirovljenički dani prolazili ljepše, pomažu im kulturne institucije. Film mogu pogledati za 20, a Antigonu ili Odiseja na kazališnim daskama za 35 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene