Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Do kraja tjedna na račune političkih stranka, nezavisnih lista i kandidata za zastupnike nacionalnih manjina koji su sudjelovali na rujanskim izborima te izborili mjesto u Hrvatskom saboru sjest će sredstva kojima će naknaditi troškove koje su imali u kampanji.


Krajnji rok za uplatu sredstava je petak, 25. studenoga. Zakon, naime, propisuje da se naknada izbornim sudionicima isplaćuje u roku 60 dana od dana objave konačnih službenih izbornih rezultata, što je kod prijevremenih parlamentranih izbora bio 26. rujna. Naknade će se isplatiti na posebne račune otvorene za financiranje kampanje.

Vezani članci Slika nije dostupna IZRAČUNALI SMO Evo koliko su nas koštali neki saborski zastupnici Slika nije dostupna DIP 'Počinje izborna promidžba, politički najdinamičniji i najaktivniji dio izbornog postupka'

Svi preduvjeti za to praktično su ispunjeni, Vlada je u četvrtak Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) odobrila četvrtu, posljednju ratu sredstava za pokriće izbornih troškova, u kojoj su i naknade za troškove kampanje, a DIP-ove stručne službe pregledale su financijska izvješća o financiranju kampanje i izradile nalaz.

Formalno, taj nalaz mora proći i sam DIP, pa kada se to dogodi javnost će precizno znati tko će i koliko dobiti na ime naknade, odnosno hoće li biti uskrata i zbog kojih propusta.

Tada će biti jasno i hoće li se potrošiti svih 20,4 milijuna kuna koliko je Vlada predvidjela za naknade izbornih troškova i koga će DIP zbog propusta morati prijaviti DORH-u.

Sada je konačno potvrđeno da je na provedbu prijevremenih parlamentarnih izbora potrošeno 7,5 milijuna kuna manje nego za redovne izbore u studenom - za redovne je potrošeno 121 miljun kuna, za prijevremene 113,5 milijuna kuna. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju