Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA IZBORA, PA...

Tko je dobio najviše novca? Stranke prijavljuju izvješća, donatori više nisu toliko darežljivi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Tomislav Miletic/Pixsell
U prvih šest mjeseci donatori nisu bili osobito skloni darivati svoj novac političkim strankama, iščitava se iz izvješća 40 od oko 170 političkih stranaka koje imaju obvezu izvijestiti Državno izborno povjerenstvo (DIP) o donacijama koje su dobile za redovan rad.

Prema izvješćima objavljenim do petka, od donatora su najviše dobili HNS (149.000 kuna) i HDZ (105.000 kuna), no ti su iznosi daleko od onih koje su te dvije stranke, a poglavito HDZ, dobivali ranijih godina.

Pročitajte i ovo Kuhinja Srce drukčije kuca Osobnu tragediju pretvorili u hvalevrijednu akciju: "Morali smo nekako na tu bol odgovoriti s nečim dobrim" Katarina Peović - 1 Zbog fotografije na društvenim mrežama Hoće li Peović biti kažnjena zbog kršenja predizborne šutnje? DIP prijavio 14 osoba

Primjerice, u prvoj polovici prošle, godine lokalnih izbora, HDZ je od donatora dobio gotovo 1,9 milijuna kuna, godinu prije 520.000 kuna.

HDZ, u pravilu, dobiva najviše od donatora, no ima i izuzetaka, što potvrđuje i prva polovica ove godine, ali i prva polovica 2018. kada su HNS-u donatori uplatili 834.000, a HDZ-u samo 167.000 kuna.

Pravilo je i da se u godinama kada nema izbora, a ove ih nema, donatori 'umire' i stranke od njih dobiju manje novca.

Čekaju se izvješća SDP-a, Mosta, DP-a, Možemo…

Ipak, da bi se donio konačan sud o raspoloženju donatora, trebat će pričekati da izvješća objave i ostale, prije svega stranke zastupljene u Hrvatskom saboru, SDP, Most, Možemo, Hrvatski suverenisti, Domovinski pokret, Nova ljevica….

Od parlamentarnih stranka izvješća su do sada objavili Pupovčev SDSS, Glas, Fokus, IDS, Blok za Hrvatsku kojeg zastupa Zlatko Hasanbegović te Radnička fronta koja je prijavila da je od donatora dobila 1550 kuna. Svi ostali navode da nisu imali donacija.

Na HNS-ovu popisu 22 su donacije, najviše je dobio od Biserke Košić (20.000 kuna), Karoline Juzbašić, Saše Miletića i Željka Uhlira (po 10.000 kuna).

HDZ, koji je lani u istom razdoblju imao 250 donatora, ove ih godine ima 14, najviše su mu donirali Ante Filipović (30.000 kuna) te tvrtke Geobim i Geoekspert (po 15.000 kuna).

Donacije i strankama bez zastupnika u Saboru

I dok je niz parlamentarnih stranaka ostao bez donacija, dobile su ih stranke koje nemaju svoje zastupnike u Saboru, konkretno Hrvatska čista stranka prava (2650 kuna) te Srđ je Grad (300 kuna).

Polugodišnja izvješća o donacijama stranke dostavljaju DIP-u unosom u informacijski sustav, a DIP ih objavljuje prvog radnog dana nakon dostave.

Političke stranke, ali i nezavisne zastupnike i vijećnike koji do 15. srpnja ne dostave DIP-u izvješće o donacijama koje su primili od 1. siječnja do 30. lipnja, DIP će prijaviti Državnom odvjetništvu RH.

U konačnici može im se dogoditi da budu kažnjeni popriličnim novčanim iznosima, stranke od 10.000 do čak 100.000 kuna, a nezavisni zastupnik odnosno vijećnik od 2000 do 20.000 kuna.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene