Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki ne mogu upisati studij

Poražavajući rezultati državne mature i na jesenskom roku: Više od 5000 maturanata nije položilo ispite

Državna matura (Foto: Dnevnik.hr)
Državna matura (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Državna matura (Foto: Dnevnik.hr) Državna matura (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/2 >>
Ukupno 5178 maturanata nije uspjelo položiti državnu maturu niti nakon drugog, jesenskog roka.

Medu njima je, potvrđuju u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, i 181 maturant iz gimnazija.

Pročitajte i ovo Najpoželjniji fakulteti Deset najpoželjnijih Vode li se maturanti razumom ili osjećajima pri odabiru fakulteta? Dnevnik Nove TV donosi odgovore Maturanti uče (Foto: Dnevnik.hr) MNOGI SU PALI Rupa u propisima: Učenici strukovnih škola na fakultet mogu i bez položene mature, ali postoji jedna prilično velika "kvaka"

Za razliku od strukovnjaka, gimnazijalcima je matura završni ispit i bez nje nemaju nikakvu kvalifikaciju o završenom srednjoškolskom obrazovanju, iako su s pozitivnim ocjenama završili četiri razreda gimnazije.

I dok gimnazijalci zbog pada na maturi nemaju mogućnost upisa na studij, strukovnjacima bez mature otvoren je upis u niz privatnih i javnih veleučilišta i visokih škola, unatoč preporukama Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja da se na preddiplomske studije upisuju isključivo pristupnici koji su položili državnu maturu, navodi dnevnik.

U jeku rujanskog upisnog roka, primjera visokih učilišta koji primaju kandidate bez mature ima napretek. Potrebno je samo umjesto mature položiti prijemni ispit i uplatiti školarinu, koja se u pravilu kreće od 15 do 30 tisuća kuna godišnje, donosi Jutarnji list. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene