Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Potreban konsenzus o razvoju našeg društva'

Josipović: Siromaštvo i bijeda kucaju na vrata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović uručio je sinoć Zlatnu kunu za velike tvrtke. Čestitajući nagrađenima, upozorio je na sve veći problem siromaštva.

Zlatnu kunu za velike tvrtke uručio je predsjednik Republike Ivo Josipović koji je čestitajući nagrađenima rekao kako se slavi njihov uspjeh, koji su postigli unatoč svim onim lošim elementima na koje su ukazivali - nepovoljnu investicijsku klimu, nekonkurentnost gospodarstva. 'I upravo stoga je jedna od najvažnijih zadaća politike promijeniti investicijske uvjete i omogućiti uvjete poslovanja kako bi gospodarstvenici bili uspješniji i konkurentniji', rekao je predsjednik.

Pročitajte i ovo Manje plaće, ilustracija - 1 Plaće kod privatnika Očekivali da će dobiti bar malo više, a dobili manje: Porezna stručnjakinja sumnja na jedno Ilustracija Velika promjena U Njemačkoj počeo važan eksperiment: Svi se nadaju da će njime riješiti kronični nedostatak radne snage

Siromaštvo kao najveći problem

Josipović je ukazao i danas najveći problem društva i države, a to je siromaštvo, napominjući kako se spominjala brojka od preko 370 tisuća nezaposlenih te kako će možda ona uskoro biti i veća. 'Nema konsenzusa bez onih 370 tisuća nezaposlenih. Ako se toga ne sjetimo, budite sigurni da će taj bol siromaštva i bijede osjetiti mnogi, pa možda i svi mi koji smo u ovoj dvorani', upozorio je Josipović.

Istaknuo je da je konsenzus o razvoju našeg društva, našeg gospodarstva nužnost.

>> Zlatna kuna: Omco Croatia proglašena najboljom hrvatskom velikom tvrtkom

'Uspješno poslovanje je društveno odgovorno poslovanje'

Predsjednik je kazao i kako danas uspješno poslovanje ima dimenziju društveno odgovornog poslovanja, a to znači briga o razvoju, novom zapošljavanju, investicijama. Svoju čestitku zaključio je, kako je rekao, čarobnom riječju konsenzus - 'konsenzus politike, gospodarstva, vrijednosti, konsenzus koji obuhvaća vas uspješne, ali i one koji se nalaze nažalost među 370 tisuća nezaposlenih'.

Šest godina krize

Predsjednik HGK Nadan Vidošević kazao je kako je ovo već šesta godina trajanja ekonomske krize te istaknuo kako se problemi ne mogu i neće riješiti preko noći. U Hrvatskoj je već dugo vođena pogrešna ekonomska politika i nisu svi kolektivno krivi za krizu, no potreban je široki društveni konsenzus kako bi se stvorila bolja budućnost, rekao je Vidošević.

'Izvorno hrvatsko'

Na svečanosti dodjele zlatnih kuna, dodijeljeno je pet novčanih potpora zaklade 'Izvorno hrvatsko' za projekte čiji je cilj stvaranje kvalitetnih hrvatskih proizvoda te njihova dobrog imidža na domaćem i inozemnom tržištu. Na svečanosti su također proglašeni i novi dobitnici prava uporabe znakova 'Izvorno hrvatsko' i 'Hrvatska kvaliteta'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene