Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIŠE KAMERA

Za 12 negativnih bodova bez dozvole dvije godine i ponovo na vozački

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj smrtno stradalih u prometu u Europi se prepolovio, a slično je i u Hrvatskoj. Međutim, javnost uvijek zgroze nesreće poput jučerašnje u Bršadinu u kojoj su život izgubile tri osobe, pa se otvore pitanja o sigurnosti na cestama.

Gost Dnevnika Nove TV bio je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a

Pročitajte i ovo Žrtve u prometu - 2 Na dnu EU-a "Broj mladih, poginulih u prometu je veličine Bjelovara": Zastrašujuća statistika poginulih na prometnicama Prometna policija - 1 Izazovan vikend U tijeku velika akcija policije na cestama, ne provjeravaju samo automobile: "Sve raspoložive snage su na terenu"

Može li se još više napraviti, da broj poginulih bude još manji?

Nažalost, uza sve pozitivno što promet donosi, donosi i one negativne strane, a to su svakako smrtno stradale osobe koje su tragedija prvenstveno za obitelj, ali su tragedija i za društvo u cjelini. Međutim, statistika ohrabruje tako da je lani zabilježen najmanji broj smrtno stradalih osoba u povijesti, otkad se sustavno statistički prate prometne nesreće. Taj pozitivan trend nastavljen je i ove godine kada je broj poginulih osoba u prometnim nesrećama upola manji nego što je bio lani.

Jesu li rješenje kamere? Policija često u centru grada kontrolira promet, međutim se nesreća događa na lokalnim cestama i obilaznicama. Te su se kamere, barem zasad, pokazale učinkovitima.

Naravno, kamere koje smo postavili na određenim mjestima da su se pokazale dobre. One su postavljene na mjestima na kojima su se događale nesreće. Zbog brzine takvih teških nesreća više nema i kamere rade 24 sata dnevno i nastavit ćemo sa širenjem sustava fiksnih kamera. Ove godine planiramo postaviti kamere na Jadranskoj i Podravskoj magistrali.

Treba li ići s još oštrijim kaznama? Uskoro ide novi zakon u proceduru. Što je najvažnije iz njega?

Što se tiče vozača ključno je da ćemo revidirati sustav negativnih prekršajnih bodova tako što ćemo ga pojednostavniti. Vozač koji u 24 mjeseca prikupi 12 negativnih bodova, koji se dobivaju za one najteže prometne prekršaje, njima će biti ukinuta vozačka dozvola na razdoblje od dvije godine, nakon čega će morati ponovo polagati vozački ispit. Za mlade vozače granica će biti još manja, za njih će biti devet negativnih bodova.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene