Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premoćno bi pobijedio lijevi blok, pokazuje istraživanje agencije Ipsos Puls koje objavljuje Nova TV.


Da su danas izbori 31,4 posto građana bi glasovalo za SDP, dok bi HDZ bio na drugom mjestu s 26 posto, pokazalo je istraživanje agencije Ipsos Puls koje objavljuje Nova TV. Treća stranka je i dalje HNS sa 7,5% naklonosti birača, a izborni prag prelaze još HSP sa 5,3%, HSU sa 5,3% te HSS sa 5,2% glasova. Svi ostale stranke zajedno dobivaju 9% glasova.

Vezani članci Sjednica Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Plenković najavio: Očekuju se novi razgovori s Kinezima o Uljaniku i 3. maju Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Nakon Vlade i Predsjednica odbacila optužbe: ''Nikada ne bih tražila da se neka tema povuče iz slovenskih medija''

>> 'Osumnjičenost Barišića nije razlog za izbacivanje iz HDZ-a'

Kad stranke svrstamo u koalicijske blokove vidimo da bi premoćno pobijedio lijevi blok. Istraživanje pokazuje da koalicija SDP-HNS-IDS-HSU osvaja 41,6 posto glasova dok koalicija HDZ-HSS-DC osvaja 25,1 posto glasova.

Ivo Josipović i dalje predvodi listu najpopularnijih političara te o njemu uglavnom pozitivan dojam ima 40 posto građana. Na drugom mjestu je Milanović sa 12%, dok je premijerka Jadranka Kosor treća sa 9 posto ljudi koji o njoj imaju uglavnom pozitivan dojam. Četvrti je Damir Kajin o kojem 8 posto građana uglavnom ima pozitivan dojam.

Što se tiče najvećih problema danas u Hrvatskoj, čak 69 posto građana smatra da je to nezaposlenost! Na drugom mjestu su mito i korupcija sa 36 posto te gospodarstvo sa 23 posto.

Jesmo li dotaknuli vrhunac pesimizma?

Razina optimizma koja je zadnjih nekoliko mjeseci u silaznoj putanji u rujnu je dosegla najnižu razinu ikada, pokazalo je istraživanje agencije Ipsos Puls koje objavljuje Nova TV.

Birači svih stranaka u većini imaju negativan stav o smjeru u kojem se zemlja kreće. Činjenica da većina birača HDZ-a, koji su blagonakloni prema Vladi, smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru sugerira da niti oni najoptimističniji ne vide znakove oporavka i izlaska iz krize.

Čak 78 posto ispitanika smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru, a tek njih 14 posto vjeruje da nam ide dobro. To je najviša razina pesimizma iskazanih na ispitivanjima u posljednjih godinu dana.

Kosoričinoj Vladi nikad niža podrška javnosti

I podrška radu Vlade Jadranke Kosor dosegla je najnižu razinu od kako je preuzela dužnost premijerke. Njezin rad ne odobrava čak 71 posto, dok ga odobrava svega 19 posto ispitanika.

Zanimljivo je da čak 52 posto ispitanika simpatizera HDZ-a također ne odobrava rad Vlade. Kada su u pitanju područja na kojima ispitanici najviše ne odobravaju rad Vlade opet najmanju podršku ima rad na javnim financijama i deficitu proračuna. Čak 77 posto ispitanika ne odobrava vladine poteze na tom području.

Povjerenje u održivost sadašnje vladajuće koalicije i dalje visoko, ali istodobno se pokazuje trend pada povjerenja u održivost koalicije među biračima HSS-a.