Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imovinske kartice

Jedni milijunaši, drugi nemaju ništa osim plaće. Tko su najbogatiji i najsiromašniji zastupnici?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova porezna reforma donijet će i saborskim zastupnicima veće plaće.

Zastupnici predajom imovinskih kartica polako popunjavaju i financijsku kartu Sabora - dosad predane otkrivaju da u saborskim klupama sjede i milijunaši i oni kojima ovrhe zbog dugova nisu nepoznate.

Pročitajte i ovo Ivan Pernar Stižu prijave Ivan Pernar obilazi škole, slika i snima maloljetnu djecu! Roditelji i ravnatelji zabrinuti Ivan Pernar i prosvjednica Javna molitva krunice VIDEO Pogledajte žestoku svađu Pernara i prosvjednice: "Bolestan si, odi na je*eno Vrapče!"

Jedni su milijunaši, drugi žive od saborske plaće. Domagoj Ivan Milošević, Mirando Mrsić, Vesna Pusić, Branka Juričev Martinčev i Željko Reiner top pet su najbogatijih saborskih zastupnika.

Većinu njihove imovine čine dionice,nekretnine, poljoprivredna ili građevinska zemljišta. Doprinos u tome imaju i njihovi supružnici.

"Većinu svoje imovine koju imam i koju sam transparentno prijavila na svojoj imovinskoj kartici sam naslijedila , a uz to moj muž sa 25 svog poslovanja kao građevinski obrtnik je dosta od toga i oplemenio. Tako da imamo to što imamo, imamo i kredita, sve se to vidi na imovinskoj kartici", kaže Juričev Martinčev.

Neki nemaju ništa osim plaće

S druge strane ima i onih koji doslovno nemaju ništa osim zastupničke plaće. Najsiromašnijima među njima mogao bi se nazvati zastupnik živog zida Marin Škibola koji ujedno ima i najnižu saborsku plaću. Slijedi ga novopečeni član MOST-a Hrvoje Runtić.

"Imam veliku kolekciju ploča, cd-a to je ono što je mene zanimalo u životu pa na to sam novac trošio. Ali nemam auta. Imam bicikl", kaže Runtić.

No komentar kako nema ni kredit, Runtić odgovara:

"Nemam, nemam ništa, doslovno, među top pet sam ali odozdo"

Ni šef sabora ne može se pohvaliti velikim bogatstvom. Plaća mu je 20 tisuća kuna, na godinu kao psihijatar dodatno zaradi 2000 kuna, supruga prima prosječnu plaću. Ima pozajmicu od 222 tisuće kuna za kuću u jednakoj vrijednosti. I automobil od 35 tisuća kuna.

Najvišu saborsku plaću koja je za tisuću kuna viša od one koju prima Petrov ima potpredsjednik Milijan Brkić. Može se pohvaliti nekretninama i dionicama, ali i kreditom i pozajmicama teškim više od 3 milijuna kuna.

Većina zastupnika financijski je slično potkovana.

"Moja supruga i ja smo naslijedili nešto od svojih predaka, kad sam bio student kupio sam si na buvljaku jednu umjetninu koja se uspostavila kao vrlo vrijedna i ponosno je imam", kaže Andro Krstulović Opara, saborski zastupnik HDZ-a.

Sve kartice javno dostupne

Zastupnik koji privlači najviše pozornosti, Ivan Pernar, vlasnik je nekretnine od 700 tisuća kuna, dok njegov stranački kolega Sinčić u svom vlasništvu ima oranicu od 5 tisuća kuna.

Dva kredita i automobil ono je što posjeduje Miro Bulj.

"Prije saborskog mandata sam bio obični čovjek s puno puno manjim primanjima, i naravno da sam živio kao obični čovjek. Jer puno je bitnije je li Miro Bulj ovršen. Jesam, ali draže mi je da sam u tome dijelu jer to nije nikakvo kriminalno djelo, nego da imam puste milijune a ne znam odakle mi", kaže Bulj.

Zastupnici su obavezni prijaviti imovinsku karticu u roku od 30 dana od dana prisege. Isto vrijedi i za one kojima je prestao mandat. Sve imovinske kartice javno su dostupne.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene