Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Presudio im isti sudac

Jedan je pokušao djevojci iskopati oči, drugi je vrijeđao Tuđmana. Dobili su identičnu kaznu od 15 dana zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac Prekršajnog suda u Zagrebu dosudio je iste kazne Zoranu Ercegu, koji je vikao kako je Tuđman zločinac, i muškarcu koji je prije tri godine u taksiju napao dvije djevojke te im pokušao iskopati oči.

Zoran Erceg danas je nepravomoćno osuđen na 15 dana zatvora, godinu dana uvjetno, jer je tijekom otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu uzviknuo kako je Tuđman ratni zločinac. Ercegu je uz zatvorsku, određena i mjera zabrane približavanju spomeniku tijekom godine dana, a mora podmiriti i 500 kuna sudskih troškova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije znao stati Divljao i radio nered po Puli: Demolirao pet vozila i semafor, šteta je ogromna Ilustracija nevjerojatno Pokazivao poznaniku srednji prst na ulici: Prvo je uhićen, a sad mu prijeti kazna i do 4000 eura

Presudio je tako danas Krešimir Ožanić, sudac Prekršajnog suda u Zagrebu koji je identičnu kaznu (15 dana zatvora i 500 kuna troškova) donio i u veljači 2016. godine kad je Željko Raženj osuđen za napad na sestre Saru i Kimy Golub, kojima je u taksiju pokušao iskopati oči.

Odvjetnica sestara Golub: "Ovo pokazuje kako se tretiraju počinitelji"

Slučaj je tada punio novinske stupce te izazvao zgražanje javnosti, a odvjetnica sestara Golub Ljiljana Maravić-Pirš ističe kako, iako je dosuđena kazna ista, taj slučaj nikako nije smio biti procesuiran kao prekršaj zbog remećenja javnog reda i mira, baš kao i slučaj Zorana Ercega.

"Predmet Golub nije još gotov. Vođen je prekršajni postupak, ali vodi se i kazneni. Vidljivo je koliko su dva predmeta s istom kaznom zapravo kontradiktorna jedan drugome, a to pokazuje i način na koji se tretiraju počinitelji u Hrvatskoj", kazala je odvjetnica u kratkom razgovoru za DNEVNIK.hr.

U pisanoj presudi navodi se da je Erceg osuđen zbog "ponašanja na naročito drzak način na javnom mjestu". I dok je Erceg nepravomoćno osuđen jer je uzvikivao kako je Franjo Tuđman ratni zločinac, Marko Perković Thompson lani je oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kad je uzviknuo "Za dom spremni" tijekom izvođenja pjesme "Bojna Čavoglave" na proslavi obljetnice Oluje u Slunju. Popularni pjevač oslobođen je optužbi jer kako, stoji u presudi, nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Mjera zabrane približavanju spomeniku

Uz uvjetnu zatvorsku kaznu, Ercegu je određena i mjera jednogodišnje zabrane prilasku spomeniku Franji Tuđmanu pa mu se tako presudom "izriče zaštitna mjera zabrane posjećivaja mjesta na kojem se nalazi spomenik "Prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu" u gradu Zagrebu na adresi Ulica Hrvatske bratske zajednice bb - u trajanju od 12 mjeseci zbog razloga što postoji opasnost da će okrivljenik u određenom razdoblju posjećivanjem tog mjesta ponovno počiniti isti prekršaj".

Zakon ne definira kolika je točno udaljenost na koju se Erceg može približiti spomeniku pa se tako postavlja i pitanje kako bi se mjera provodila da Erceg, primjerice živi u zagrebačkom Trnju ili da je kažnjen zbog vikanja ispred spomenika na Trgu bana Josipa Jelačića.

Odvjetnice Ercega i sestara Golub napominju kako se tijekom svoje prakse ne sjećaju da je nekome od njihovih klijenata dosuđena takva mjera.

Ercegova odvjetnica Lina Budak ističe kako je policijska zabrana približavanja nekoj lokaciji bila izrečena u slučaju prosvjeda u Varšavskoj ulici, no sud takvu mjeru nije prihvatio.

 

Aktualno Erceg nakon presude otišao do spomenika Tuđmanu. Stigla i policija: Kako vas nije sram..." Zoran Erceg nakon presude odmah se uputio do Tuđmanova spomenika (Foto: Dnevnik.hr) Zoran Erceg nakon presude odmah se uputio do Tuđmanova spomenika (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Zorana Ercega pred spomenikom Franji Tuđmanu legitimirala policija (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Erceg nakon presude otišao do spomenika Tuđmanu. Stigla i policija: Kako vas nije sram..." 1/2 >>

Aktualno Unakažena glazbenica pokazala bujni dekolte, njezina pojava izazvala šok i nevjericu Lil Kim (Foto: AFP) Lil Kim (Foto: AFP) Foto: Afp Lil Kim (Foto: AFP) Lil Kim (Foto: AFP) Foto: Afp Lil Kim (Foto: AFP) Lil Kim (Foto: AFP) Foto: Afp Lil Kim (Foto: AFP) Lil Kim (Foto: AFP) Foto: Afp Lil Kim (Foto: AFP) Lil Kim (Foto: AFP) Foto: Afp +4 Lil Kim (Foto: AFP) Celebrity Unakažena glazbenica pokazala bujni dekolte, njezina pojava izazvala šok i nevjericu 1/10 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene