U Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljena je nova voditeljica radne skupine za kurikularnu reformu, Jasminka Buljan Culej čije imenovanje nije prošlo bez kritika, a pala je i jedna ostavka.


O reformi obrazovanja govorili su predsjednica stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Dijana Vican, voditeljica Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme Jasminka Buljan Culej i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

Zašto je izabrana baš Jasminka Buljan Culej?

Vezani članci Slika nije dostupna Buljan Culej nije odgovorila na ključna pitanja koja bi mogla zanimati više od 500.000 učenika Slika nije dostupna Nova voditeljica kurikularne reforme bježi od kamera dok zbog njenog izbora padaju ostavke

Dijana Vican je izvijestila o aktivnostima povjerenstva u protekla četiri mjeseca te pojasnila na koji način je izabrana nova voditeljica radne skupine za kurikularnu reformu.

"Povjerenstvo je posao obavilo besprijekorno. I bilo je pohvaljeno od onih koji sada iznose prigovore. Zašto je izabrana Buljan Culej? Tražio se životopis, akcijski plan o reformskim procesima, a obavljeni su i razgovori. Pojedini članovi su pitali hoće li se glasati pojedinačno i jednoglasno su se dogovorili da se izjasni glasovanjem. Izabrana je Buljan Culej a prevagnulo je mišljenje da od 11 prijavljenih je jedan bio eliminiran, a kada se od preostalih došlo do šest izvrsnih, došli su do toga da je Jasminka Buljan Culej iznad drugih", navela je Vican. 

Kazala je kako je Ivan Milat, koji je dao ostavku nakon izbora Buljan Culej, bio taj koji je "gromoglasno ishvalio izbor Buljan Culej". 

Dodala je kako je riječ o stručnjakinji u području odgoja, obrazovanja, STEM područja te da je 10 godina u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, da je riječ o osobi visokih kompetencija, prepoznata na terenu, u školama...

"Ponosni smo i radosni da se nakon tolike želje za nastavkom kurikularne reforme, možemo nastaviti s procesom", poručila je Vican. Već idućeg tjedna trebala bi se održati konstituirajuća sjednica ekspertne skupine.

"Učenici su mi uvijek bili na prvom mjestu"

Jasminka Buljan Culej izjavila je da se prihvatila posla voditeljice s velikom odgovornošću.

"U svim projektima koje sam vodila učenici su bili na prvom mjestu. Moramo unaprijediti naše obrazovanje, ali ne zato što je sve loše u njemu. Naši učenici osjećaju se sretnima, a naš je zadatak da to tako i ostane nakon cjelovite reforme obrazovanja," kazala je Culej koja jednim od najvećih problema hrvatskog školstva vidi - matematiku.

"Imamo problem s matematikom i to u cijeloj vertikali - od razredne nastave do 15-godišnjaka", kazala je dodavši da je zadovoljna čitalačkom kompetencijom učenika.

Odala je priznanje prethodnicima.

"Kolege koji su do sada radili na reformi napravili su veliki posao. Vrijeme je da zajednički nastavimo reformu odgoja i obrazovanja. Imamo nastavnike i učitelje koji su predani poslu, koji rade s ljubavlju. Oni su nositelji promjena. Sva djeca zaslužuju jednake prilike u procesu odgoja i obrazovanja. Svi učenici imaju pravo na jednaku uspješnost. Vjerujem da će članovi ekspertne skupine završiti započetu reformu, a da će zadovoljstvo učenika i učitelja biti naš najveći uspjeh", zaključila je Culej koja nije željela detaljnije govoriti o akcijskom planu temeljem kojeg je izabrana.

"Predstavit ću ga kad dođe vrijeme, kad prvo upoznam s njime članove ekspertne skupine", kazala je.

No, nakon više upita, odgovorila je u kojem će smjeru ići reforma.

"Ići ćemo za tim da otvorimo školu djeci koja će biti spremna za život u 21. stoljeću, to će biti moderna škola, rasteretit ćemo učenike, kreativno razmišljanje je primarno, kreativno rješavanje poteškoća, učenje temeljeno na iskustvu kroz projektnu nastavu, ići ćemo u smjeru da osiguramo nastavu u jednoj smjeni i jednake uvjete za učitelje i nastavnike. Definirat ćemo satnice", kazala je Culej. 

Ministar Pavo Barišić kazao je kako je cilj ubrzati cjelovitu reformu obrazovanja. Ponovio je da je procedura izbora voditelja ekspertne skupine za kurikularnu reformu bila transparentna te da je provedena stručno.

"Procedura je provedena uzorno i transparentno, uz mnoštvo kandidata. Uspoređujući s prethodnim načinom imenovanja, želim podsjetiti na nekoliko detalja. 2015. je upućen javni poziv, a ne javni natječaj kako je propisano u Strategiji", kazao je ministar.

Na pitanje zašto je interes javnosti tako velik za novu voditeljicu ekspertne skupine, ministar pojašnjava kako je to pozitivno.

Ostavka člana povjerenstva zbog Culej

Podsjetimo, početkom tjedna objavljeno je kako je za novu voditeljicu ekspertne skupine za provedbu kurikularne reforme izabrana Jasminka Buljan Culej, nakon čega je Josip Milat, član povjerenstva za provedbu Strategije, podnio ostavku zbog "pravnih i proceduralnih makinacija". Objasnio je kako se za voditelja kurikularne reforme glasalo po principu "uzmi ili ustavi". Osim toga Buljan Culej je bila i savjetnica ministra Barišića, no ministar tvrdi kako je njezin izbor bio potpuno transparentan.

Ona sama do sada nije željela odgovarati na pitanja novinara. OVDJE pogledajte kako je izbjegla novinare.

 

 

 

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju