Obavijesti Pretražite Navigacija
OGLASILO SE MINISTARSTVO

Iznimno važna odluka suda za Hrvatsku: ''Istospolne partnere više se ne smije diskriminirati kod posvajanja djece''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Svi životni partneri mogu pristupiti procjeni o podobnosti i prikladnosti za posvojenje, odlučio je Visoki upravni sud Republike Hrvatske.

Istospolni parovi u Hrvatskoj mogu zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje i ne smiju biti diskriminirani temeljem svoje seksualne orijentacije, presuda je to Visokog upravnog suda Republike Hrvatske kojom je odbijena žalba nadležnog Ministarstva na presudu Upravnog suda u Zagrebu iz travnja 2021. godine, kojom je životnim partnerima Mladenu Kožiću i Ivi Šegoti trebao biti omogućen pristup postupku procjene za posvojenje, objavila je udruga Dugine obitelji.

Kožić i Šegota, podsjetimo, prijavili su se u centar za socijalnu skrb prije šest godina u želji da postanu udomitelji i posvojitelji. Njihovi zahtjevi uredno su zaprimljeni, ali su potom odbijeni u oba postupka samo zato jer su u životnom partnerstvu. Nakon duge pravne bitke u 2020. godini uspješno su postali udomitelji dvoje djece.

Prvostupanjski upravni sud prošle godine je donio presudu da mogu postati i posvojitelji, a nakon žalbe Ministarstva, konačno je presuda Visokog upravnog suda uklonila sve dvojbe, poručili su iz Duginih obitelji.

Oglasilo se i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te priopćilo da će "donijeti rješenje o izvršenju" presude Visokog upravnog suda prema kojoj životne partnere treba uzeti u razmatranje prilikom procesa posvojenja.

Ministarstvo će izvršiti presudu

Potvrdivši primitak drugostupnjske presude Ministarstvo je u priopćenju navelo da će, kao i uvijek do sada, poštivati svaku pravomoćnu odluku suda i pravni poredak Republike Hrvatske.

"Tom presudom sud je iznio stajalište i zaključke da se tužiteljima, u ovom slučaju životnim partnerima, treba dopustiti pristup postupku procjene podobnosti i prikladnosti za posvojenje s ciljem uklanjanja diskriminacije, odnosno pojednostavljeno - uzeti ih u razmatranje prilikom procesa posvojenja", stoji u priopćenju.

"Po analizi sadržaja presude, pravnih shvaćanja suda, razloga, stajališta i zaključaka iz obrazloženja presude, donijet ćemo rješenje o izvršenju zaprimljene pravomoćne presude u rokovima koji su određeni presudom, uz uvažavanje stajališta i zaključaka suda izloženih u presudi", objavilo je Ministarstvo.

Važan presedan dalekosežnih posljedica

Ova presuda ima dalekosežne posljedice za prava LGBTIQ osoba i istospolnih parova u Republici Hrvatskoj s obzirom na to da su njome životni partneri u Hrvatskoj praktički izjednačeni po pravima kao i bračni drugovi, naglasili su u udruzi Dugine obitelji.

Sud je, podsjetimo, odbio argumentaciju Ministarstva kojom istospolni parovi ne bi smjeli pristupiti procjeni za posvojitelje zbog cilja “zaštite interesa djeteta”.

Naime, budući da tijekom same procjene ne postoji dijete koje bi trebalo zaštiti, nego eventualno tek nakon pozitivnog mišljenja Centra za socijalnu skrb posvojitelji mogu pristupiti posvajanju djeteta – za koje opet Centar odlučuje ako je u njegovom najboljem interesu da bude posvojeno od strane istospolnog para.

Presuda u više navrata spominje prijašnje presude Europskog suda za ljudska prava koja jamče zaštitu obiteljskog života istospolnim parovima i primjenu Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Pročitajte i ovo Ilustracija UVAŽENA ŽALBA Vrhovni sud: ''Vigilare je kriv za diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji''

''Ivo i Mladen promijenili su društvo i dali nadu da može bolje''

''Ova presuda je od neizmjernog simboličnog značaja za sve LGBTIQ osobe u Hrvatskoj. Potvrđuje se naše pravo na obiteljski život, i da nečija seksualna orijentacija ne može biti temelj za diskriminaciju. Jako smo ponosni na naše članove Ivu i Mladena, i njihova upornost i borba sa sustavom promijenila je naše društvo i ulijeva nadu pogotovo mladim LGBTIQ osobama u Hrvatskoj da se sustav može mijenjati i da sutra može biti bolje. Ova presuda ima mnogo drugih implikacija za LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i njihove obitelji, ali o tome ćemo neki drugi put. Naša težnja za ravnopravnošću nije gotova, no ovo je ogroman korak naprijed. Pozivamo sve parove koji su zainteresirani za posvajanje neka nam se slobodno jave'', poručio je predstavnik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Šegota i Kožić ne skrivaju svoje zadovoljstvo presudom Višeg upravnog suda. ''Naša priča s posvojenjem počela je 2016. kada smo odbijeni od sustava jer smo istospolni par u životnom partnerstvu. Sudska odiseja trajala je šest godina. Naših šest godina nije ništa naspram šest godina života djece koju smo već tada mogli posvojiti. Djece koja nisu imala životne šanse kakve smo imali mi u našem odrastanju. Šest izgubljenih godina te djece ide na dušu politici koja je u ime obrane tzv. tradicionalnih vrijednosti bila spremna gaziti pravo na obitelj djeci koje je društvo zaboravilo'', poručili su Šegota i Kožić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna komentirali negativne reakcije ''Odluka Ustavnog suda zabranjuje diskriminaciju'': Udruga Dugine obitelji uputila važan apel javnosti

''Naša je velika želja posvojiti djecu koju smo udomili''

''Posljednje dvije godine naša obitelj diše i živi za dvoje djece koje smo udomili. Njihova iskustva u vrtiću, školi, nogometu, taekwondou, rođendanske proslave s novim prijateljima, putovanja, izleti, zajednička priprema hrane, vrtlarenje u našem vrtu, briga o našim psima i macama, nezaobilazno čitanje priče za laku noć… Svega toga ne bi bilo da se nismo usudili boriti se s vjetrenjačama. Naša je velika želja posvojiti djecu koju smo udomili i o kojima dan i noć brinemo posljednje dvije godine. Od sreće zbog prve petice u školi ili prvog vlastitog bicikla do neprospavanih noći zbog temperature, od smijeha do suza, živimo zajedno i jedni drugima smo sve na svijetu. Ako to nije obitelj, onda ne znamo što je to obitelj'', istaknuli su Šegota i Kožić.

Presuda Visokog upravnog suda uvelike mijenja sustav procjene za posvojitelje i otvara vrata svim istospolnim parovima koji se u Hrvatskoj odluče na osnivanje obitelji putem posvojenja, kojim se ostvaruje trajan odnos roditelja i djeteta.

''Veseli nas potvrda Visokog upravnog suda da nas naš sustav mora provesti kroz postupak procjene za posvojitelje i da će našu obitelj institucije ove države nakon šest godina početi tretirati ravnopravno, kao i sve ostale obitelji'', zaključili su Šegota i Kožić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene