Obavijesti Pretražite Navigacija
komentirali negativne reakcije

''Odluka Ustavnog suda zabranjuje diskriminaciju'': Udruga Dugine obitelji uputila važan apel javnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinator udruge Dugine obitelji Daniel Martinović ustvrdio je u ponedjeljak da je odluka Ustavnog suda, kojom je potvrđeno da Zakon o udomiteljstvu mora ravnopravno uključiti i životne partnere, važna jer zabranjuje diskriminaciju.

Ustavni sud u petak je objavio odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti udomljavanje.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović ispred Ustavnog suda važna odluka Ustavni sud presudio protiv diskriminacije: Istospolni parovi mogu udomiti dijete! Ilustracija (Foto: Gettyimages) ''u interesu djece i roditelja'' Stručnjaci se zalažu da istospolni parovi udomljavaju djecu: ''Nisu manje sposobni roditelji''

Takav zaključak donio je razmatrajući prijedloge za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca ustvrdio da diskriminiraju istospolne partnere.

"Odluka prepoznaje i sprječava diskriminaciju životnih partnera i partnerica te čini ono što političari već dugi niz godina u Hrvatskoj ne rade, a to je da jednako tretiraju građane i građanke u Hrvatskoj, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji", ustvrdio je Daniel Martinović na konferenciji za medije.

Martinović: Izjavama da su otac i majka jedino ispravno okruženje za djecu ponižavaju se dugine obitelji

Martinović se osvrnuo i negativne reakcije koje su se na tu odluku pojavile u javnosti naglasivši da se radi o manipulacijama.

"Smatramo da je izrazito licemjerno govoriti da je djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi bolje da ostanu u instituciji nego u domu koji bi im pružio istospolni par. O tome tko je najbolji udomitelj trebala bi odlučiti struka, educirani djelatnici centara za socijalnu skrb, a ne osobe koje opetovano koriste generalizacije, predrasude kako bi opravdale svoje homofobne stavove", kazao je Martinović.

Unazad 50 godina, istaknuo je, više od 19 tisuća znanstvenih publikacija pokazalo je da istospolni parovi nisu nimalo lošiji roditelji od heteroseksualnih parova. Ukazao je i na "poražavajuću činjenicu" da se u hrvatskom javnom prostoru konstantno koriste navodi iz nekolicine publikacija koje tvrde suprotno.

"Izjavama da su otac i majka jedino ispravno okruženje za djecu ponižavaju se sve dugine obitelji, ali i one jednoroditeljske te sve obitelji u kojima baka i djed odgajaju djecu", kazao je.

Uputio apel javnosti

Martinović je uputio apel široj javnosti, političarima i medijima, da kada govore o duginim obiteljima, imaju na umu znanstvena istraživanja i konzistentnu sudsku praksu.

"Na svima nama leži odgovornost da ovaj svijet i ovu zemlju stvarno činimo boljim mjestom, u kojem neće biti diskriminacije za našu djecu", dodao je.

Odvjetnica udruge Zrinka Bojanić kazala je da je odluka Ustavnog suda kraj relativizacije pitanja udomljavanja za životne partnere te je dodala da je nemoguće da Centri za socijalnu skrb u budućnosti ne poštuju sudsku odluku.

"Posljednji paragraf odluke Ustavnog suda, koji kaže da su oni koji provode zakone dužni u obzir uzeti cjelokupnu legislativu, ne samo hrvatsku nego i međunarodnu, govori o tome da se šalje određene poruka i da se ljudi u životnom partnerstvu moraju uključiti u sve sfere, pa tako i u budućnosti vjerojatno i usvajanje", dodala je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene