Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedno se djelo briše

Mijenja se kazneni zakon i pooštravaju kazne za silovanje. Iz inicijative #spasime poručuju - "Izuzetno smo ponosne"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku za mnoga kaznena djela propisuju se strože kazne. Dosadašnji "spolni odnos bez pristanka" postaje kazneno djelo silovanja. Iz Kaznenog zakona briše se kazneno djelo teškog sramoćenja.

Izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku za mnoga kaznena djela propisuju se strože kazne. Dosadašnji "spolni odnos bez pristanka" postaje kazneno djelo silovanja. Iz Kaznenog zakona briše se kazneno djelo teškog sramoćenja.

Vlada Republike Hrvatske na sjednici je predstavila niz izmjena zakona. Tako se izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku za mnoga kaznena djela propisuju se strože kazne. Dosadašnji "spolni odnos bez pristanka" postaje kazneno djelo silovanja.

Strože kazne silovateljima

Strože kažnjavanje silovatelja i zaštitu žrtava na subotnjim prosvjedima diljem zemlje zatražila je inicijativa Pravda za djevojčice. Prema ovim izmjenama zakona, silovatelje će se kažnjavati zatvorskom kaznom u trajanju od najmanje jedne godine, umjesto dosadašnjih šest mjeseci. Maksimalna kazna je pet godina.

Ovakvim su izmjenama zadovoljni iz inicijative #spasime. ''Pozdravljamo usvajanje svih izmjena koje smo tražile, plus zahtjeva o seksualnom nasilju koji su inicirani iz Ženske sobe, a koje inicijativa #spasime podržava. Izuzetno smo ponosne. Važno je napomenuti da ostaju otvorene neke stvari koje su tražile ostale organizacije iz NGO sektora (nevladine organizacije, op.a.), prvoborkinje za ženska prava, a koje ćemo kao inicijativa komentirati nakon dublje analize'', rekla je za Dnevnik Nove TV Jelena Veljača, koja je pokrenula inicijativu #spasime.

Pročitajte i ovo Prosvjed Pravda za djevojčice u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 ODRŽANI VELIKI PROSVJEDI Građani izišli na ulice i trgove zbog silovanja djevojčice u okolici Zadra: "Ovdje smo zbog tebe i svih drugih žrtava"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na prosvjedu "Pravda za djevojčice" Dvije hrabre žene otkrile svoje potresne priče: "Imala sam devet godina. Uhvatio me, odveo u kukuruz i tamo se to dogodilo. Imala sam noćne more"

Osim strožih kazni za silovatelje, pooštravaju se one za obiteljske nasilnike. Izmijenjena je i pravna kvalifikacija tjelesnog nasilja kao jedne vrste obiteljskog nasilja.

Kako bi se jasnije razlikovalo prekršajno od kaznenog zakonodavstva, tjelesno nasilje kvalificirat će se kao ''fizička sila uslijed koje nije nastupila tjelesna ozljeda”. To podrazumijeva guranje, potezanje kose, dijelova tijela i slično. Međutim, ako je kod primjene fizičke sile nastala ozljeda, primjere hematomi, to će se smatrati kaznenim djelom.

Iz Zakona se briše ''teško sramoćenje''

Novost je i da se iz Kaznenog zakona briše kazneno djelo teškog sramoćenja. ''To djelo nije naišlo na primjenu u praksi", objasnio je ministar Bošnjaković predstavljajući prijedlog zakona na sjednici Vlade.

Izmjene Kaznenog zakona proširuju i definiciju službene osobe, a uvodi se novo kazneno djelo – prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi.

Plenković je rekao kako su ove izmjene plod osmomjesečnog rada svih aktera koji su bili uključeni u proces.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene