Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODRŽANI VELIKI PROSVJEDI

Građani izišli na ulice i trgove zbog silovanja djevojčice u okolici Zadra: "Ovdje smo zbog tebe i svih drugih žrtava"

Prosvjed Pravda za djevojčice u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Prosvjed Pravda za djevojčice u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prosvjed Pravda za djevojčice u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prosvjed Pravda za djevojčice u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed Pravda za djevojčice u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Prosvjed Pravda za djevojčice u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed Pravda za djevojčice u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Prosvjed Pravda za djevojčice u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjed Pravda za djevojčice u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/4 >>
Ni tjedan dana nakon što je slučaj silovanja u okolici Zadra zgrozio javnost, ne prestaju reakcije. Građani diljem Hrvatske u subotu su od 10 sati prosvjedovali zbog, prema njihovu mišljenju, loših odluka pravosudnih tijela.

U 10 sati diljem Hrvatske počela je većina prosvjeda pod nazivom ''Pravda za djevojčice'', koji su održani nakon što je javnost zgrozio slučaj silovanja djevojčice u okolici Zadra. Osim u Zagrebu, građani su prosvjedovali u Zadru, Šibeniku, Čakovcu, Varaždinu, Bjelovaru, Čazmi, Dugom Selu, Osijeku, Puli, Korčuli, Labinu, Splitu i Rijeci.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Slovačkoj zbog vladine politike prema Rusiji Jačanje veza s Rusijom Slovaci izašli na ulice, bijesni na premijera: "Akcije Vlade prelaze sve granice!" Noćni marš u Zagrebu prosvjed povodom Dana žena FOTO Stigla procjena broja ljudi na Noćnom maršu, objasnili kako su ih prebrojili

Organizatori prosvjeda iznijeli su svoje zahtjeve. Od ministra pravosuđa traže pokretanje stegovnog postupka protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

Od DORH-a organizatori traže da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj,kako bi se spriječio mogući utjecaj interesnih skupina na sudski postupak.

Od nadležnih službi (policije, centra za socijalnu skrb i suda) organizatori zahtijevaju da zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu privatnosti u lokalnoj okolini i medijima te pružanje psihosocijalne podrške. Traže i hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje.

''Odgajajmo dječake da poštuju žene, odgajajmo djevojčice da poštuju sebe. Zahtjevamo sustav koji poštuje žrtve nasilja, a kažnjava nasilnike'', poručili su organizatori prosvjeda u Zagrebu.

''U ovoj zemlji frajeri drže visoke političke funkcije i tuku svoje žene. Ova je zemlja puna frajera, a u državi treba muškaraca'', rekao je jedan od organizatora.

Prosvjed u Zagrebu

''Nisi sama. Danas smo svi ovdje zbog tebe i svih drugih žrtava silovanja. Pravosuđe vas nije zaštitilo, nije vam poručilo da ste važne. Zato smo danas tu. Želimo poručiiti svima da preuzmu odgovornost za nasilje, da praovsuđe preuzme odgovornost. Poručujemo sudovima da kao društvo umiremo. Niste same'', poruka je koju su žrtvama poslali organizatori prosvjeda u Splitu. Tamo je održana i ''minuta šutnje za pravosuđe''.

Prosvjed u Osijeku 

Prosvjed u Rijeci

Prema riječima organizatora, na prosvjedu u Zadru okupilo se između 200 i 300 ljudi. ''Došli smo da javno opsujemo jednu društvenu kaljužu u koju smo uronjeni svakodnevno na svim poljima. Ovaj slučaj nije izolirani incident, nego odraz društvenog stanja izopačenih vrijednosti koje proizlaze iz bizarno hibridne situacije konzervatinog, ruralnog, patrijarhalnog modela cijepljenog katoličkim znakom i onda takvog bačenog u suvremeni svijet'', poruka je iz Zadra.  

Zadrani su svojim transparentima poručili - pravosuđe nije lutrija!

 

Unatoč tomu što su osumnjičeni mladići u istražnom zatvoru, prosvjedi nisu otkazani. Iako je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru pokušao u petak umiriti javnost informacijom da, od ukupnog broja slučajeva koje zaprime tijekom godine, do ovakvog obrata dođe u 5 posto slučajeva, građani u to baš i ne vjeruju i smatraju da je do obrata došlo zbog pritiska javnosti jer inače osumnjičeni u ovom mučnom slučaju uopće ne bi završili u zatvoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene