Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka u utorak

Izlazi li Josipa Rimac na slobodu? Njezina odvjetnica kaže da u zatvoru krati vrijeme pišući knjigu

Lidija Horvat
Lidija Horvat DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Josipa Rimac Josipa Rimac Foto: DNEVNIK.hr +0 Lidija Horvat Galerija 1/2 >>
Za dva dana istječe istražni zatvor Josipi Rimac. No, to ne znači da će bivša državna tajnica nakon četiri mjeseca iza rešetaka i na slobodu. Zadnji put Uskok je odlučio proširiti istragu, kako bi se reklo 15 do 12, pa umjesto na slobodi Josipa Rimac dane provodi šečući u krug unutar zidina remetinečkog zatvora.

O tome hoće li doista Josipa Rimac za dva dana izaći iz istražnog zatvora, s njezinom braniteljicom Lidijom Horvat razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Pročitajte i ovo Mjesto na kojemu je ubijen 22-godišnjak u Splitu - 1 Ubojstvo u Splitu Ubojici 22-godišnjaka iz Splita određen jednomjesečni istražni zatvor Snježana Bajan i Josipa Pleslić Nastupila zastara Poruke otkrile novu aferu, odvjetnik Prodanović: "To je kazneno djelo, odletjela bi isti čas"

"Posjetila sam je prije nekoliko dana, ona se osjeća dobro, optimistična je s obzirom na odluku vijeća koje je usvojilo žalbu obrane gotovo u cjelosti. Smatra da će sud ostati pri svojoj odluci, čak i ako će USKOK ići s nekim novim prijedlogom, i ne dozvoliti neka daljnja produljenja", kaže Horvat te dodaje kako je Rimac sama u sobi pa ima određenu diskreciju i komociju.

"Čula sam da piše knjigu u zadnje vrijeme, tako mi je rekla, za naslov i tematiku morat ćete pitati nju", odgovara odvjetnica na pitanje kako Rimac krati vrijeme.

Zadnji put slobode su je koštali oduzeti mobiteli, odvjetnica se nada da ovog puta neće. "Mobiteli jesu bili ti iz kojih je proizašlo produljenje istrage, ali smatram da sud ne bi smio dozvoliti da nakon puna četiri mjeseca, koliko su se mobiteli nalazili kod USKOKA, USKOK nađe nove svjedoke za koje do sad nije znao".

Spominje se gotovo 260 tisuća poruka koje Rimac nije obrisala. Horvat kaže kako "smatra da to njeno ponašanje ukazuje na to da je ona smatrala da ne radi ništa krivo, a možda i to da će joj poslužiti u daljnjoj obrani". Odvjetnica ističe da ne može govoriti o sadržaju mobitela, a Rimac je komunicirala s raznim ljudima.

Što se tiče mogućeg asa u rukavu i nagodbe s USKOK-om Horvat kaže kako će o tome govoriti kada za to dođe vrijeme, to jest ako dođe do optužnice.

Osim Josipe Rimac uhićena su brojna poznata imena

"Kome bi bilo više u interesu nego meni kao predsjedniku HDZ-a da u slučaju Rimac da ne puknu mjere baš prije parlamentarnih izbora“, kazao je prije tri dana Andrej Plenković, predsjednik vlade.

No upravo pucanje mjera bilo je okidač da pred gotovo četiri mjeseca istražitelji krenu u veliku akciju. Osim Josipe Rimac uhićena su brojna poznata imena. Od tajnice kabineta ministarstva poljoprivrede Ružice Njavro, pomoćnice ministra gospodarstva Ane Mandac pa sve do čelnih ljudi nekih državnih tvrtki.

"Mi smo bili prinuđeni s realizacijom ranije nego što je uobičajeno kako bi sačuvali dokaze odnosno spriječili njihovo uništavanje", govorio je u svibnju Vjekoslav Tolonaj iz USKOK-a. Tadašnji odvjetnik Josipe Rimac otkrio je kako je sve navodno puklo.

"Pronašla je prislušne uređaje u svom automobilu pa i da se sama prijavila“, kazao je 31. svibnja Vinko Gulišija odvjetnik Josipe Rimac.

Gotovo kao u bajkama, eto potpuno slučajno, netko traljavo postavi bubicu i ti potpuno slučajno na nju naletiš. Je li ovo tek priča za malu djecu ili riječ o ozbiljnom propustu curenja informacija do danas nije istraženo. U aferi vjetroelektrane Rimac Uskok smatra mozgom cijele operacije. Zajedno s ostalih 13 osumnjičenika tereti ih se da su počinili i poticali kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanja mita. U mreži kontakata završila je i premijerova bliska suradnica, Tena Mišetić koja je i na popisu USKOK-ovih svjedoka.

Odlaskom iza rešetaka Josipa Rimac izgubila je sve funkcije. Razriješena je funkcije državne tajnice u ministarstvu uprave, isključena iz HDZ-a, a odrekli su je se u Crvenom križu.

"Jer je to nama nespojivo barem dok se ne vidi sudski što će biti i kako će biti“, rekao je predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić.

Prolazili su dani, tjedni, mjeseci i taman kada se je odvjetnički tim Josipe Rimac ponadao kako će kninska kraljica na slobodu USKOK proširuje istragu. Sumnjaju da je Rimac sređivala prolaz na državnom stručnom ispitu.

"U ovom momentu ne postoje koluzivni razlozi za zadržavanjem u istražnom zatvoru. Koji su onda razlozi? Evo, osim političkih koji su razlozi. Ona je u teškoj depresiji, uslijed akutnog stresa,i ja mislim da je njezino stanje dramatično", kaže Anđelko Jureško, odvjetnik Josipe Rimac.

Zbog sređivanja ispita krenule su padati nove ostavke. Prvi je odstupio državni tajnik u ministarstvu Tomislava Čorića.

"Gospodin Validžić se ne smatra krivim. Međutim unatoč tome Validžić ne želi biti teret ministarstvu gospodarstva i u konačnici Vladi“, kazao je ministar Čorić.

U ovom kraku istrage spominjala su se i imena državnih tajnika ministra branitelja, ali i šefa carinske uprave. Hoće li Uskok u utorak izvaditi novi as iz rukava koji će produljiti zatvorski staž Josipe Rimac tek ćemo vidjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene