Josipa Rimac
Josipa Rimac Foto: Dalibor Urukalovic/Pixsell

Josipi Rimac uvažena je žalba na dužinu istražnog zatvora te je isti skraćen s dva mjeseca na mjesec dana.


USKOK je usvajanjem žalbe od strane suda dobio rok da do 29. rujna ispita sve svjedoke, jer tad će Josipa Rimac izaći na slobodu.

Vezani članci Na radnike HEP-a bacio bombu - 2 Bombaš iz Pakraca u istražnom zatvoru: Prijavljen za trostruki pokušaj ubojstva i nedopušteno posjedovanje eksplozivnih tvari Krešo Petek, arhiva Jedini iz afere Janaf: Krešo Petek ostaje u istražnom zatvoru još mjesec dana

Informaciju smo dobili od Lidije Horvat, odvjetnice Josipe Rimac.

"Nisam osobno primila odluku, ali gospođa Rimac jest pa me zvala da nam je žalba usvojena na način da su USKOK-u dali sveukupno do 29. rujna ispita svjedoke. Također su rekli da ne mogu biti svi koluzijski svjedoci kao što smo i mi tvrdili", pojasnila je odvjetnica Horvat.

Sud je u odluci obrazložio da je u tom smislu još šest svjedoka vezanih za društvo CEMT relevantno, dok ostali svjedoci nisu relevantni za duljinu trajanja istražnog zatvora Josipe Rimac, dodala je Horvat.

Istraga proširena tri puta

Rimac se od kraja svibnja nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu, koji je u međuvremenu bio produljen za još 60 dana.

Trećim proširenjem istrage u kolovozu obuhvaćena je bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac koja je navodno poticala Rimac da njezinu bratu osigura da položi državni ispit bez obzira je li to zaslužio.

Uskok je obuhvatio još cijeli niz takvih slučajeva namještanja polaganja državnog stručnog ispita preko Josipe Rimac. Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se navodno tereti da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveda. Osim njega, Uskok je pokrenuo istragu i protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.

Prema izvorima bliskim istrazi, sređivanje polaganja spomenutog ispita preko Rimac i njezinih veza u Ministarstvu uprave - suokrivljena je najmanje jedna službenica tog ministarstva - stavlja se na teret i donedavnom ravnatelju Policijske akademije, sada umirovljenom Dubravku Novaku, ravnatelju Carinske uprave Hrvoju Čoviću, glavom tajniku Ministarstva zdravstva Veliboru Drakuliću, savjetnici ministrice poljoprivrede Aniti Validžić te zamjenici načelnika Općine Gvozd Mariji Idžan, kao i poznatom zagrebačkom zlataru Pašku Dodiću.

Suokrivljeno je i nekoliko javnosti nepoznatih osoba koje su preko ove veze izašle na državni stručni ispit.

Nakon što je koncem lipnja pokrenut kazneni progon protiv člana Uprave HEP-a Saše Dujmića zbog nezakonitog primanja u stalni radni odnos u sustav HEP-a sestre Josipe Rimac, Uskok tu točku optužbe proširio i na direktora HEP-ODS-a Nikolu Šulantića.

Proširenjem istrage obuhvaćen je i donedavni pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i energetiku Domagoj Vajidžić, inače suprug već spomenute Anite Vajidžić koja je s Rimac rodbinski povezana, a koji je u četvrtak razriješen dužnosti.

U Remetincu su zbog utjecaja na svjedoke bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija koji su pušteni da se brane sa slobode.