Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirao i optužnice

Milanović o povjereniku u BiH: "Sprčkao je nekakvu kašu pa pobjegao u Njemačku ženiti kćer“, ponovo opleo i po Banožiću

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti polaganja prisege na Vojnom učilištu u Zagrebu.

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti polaganja prisege 20. naraštaja kadeta Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman, nakon čega je do izjavu.

O razrješenju šefa VSOA-e Ivice Kindera rekao je: "Vjerujem da nikad nije prošao kroz žuto svjetlo, iti se švercao tramvajem, ali pod njegovim štapom odvijale su se stvari kojima će se morati pozabaviti DORH. Nemam tu izbora. Zna se tko je vrhovni zapovjednik. To ne može biti nekakva privatna osoba koja sluša premijera. Žao mi je što se ovo dogodilo jer generala Kindera znam od studija i on sedam godina radi ovaj posao i na neki način bilo mi je mučno ovo napraviti", rekao je Milanović.

Naglasio je da će biti ozbiljan problem za ministra Banožića kojeg premijer štiti kao da mu je rođeni. Rekao je da ovaj način na koji funkcionira VSOA je besmislen.

"Toj organizaciji treba dati novi sadržaj i hijerarhiju. Ne radi se o osobnoj već o zapovjednoj odgovornosti, t su slučajevi koje je trebalo iskorijeniti, da je izvješe toliko porazno, rekao je Milanović.

Komentirao je i izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je pozvao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da iskoristi bonske ovlasti rekavši da što je on radio posljednjih godinu dana.

"Neke stvari radite na vrijeme ili ih ne radite. Morao sam istresti iz džepova cijeli NATO i negdje gdje to nije primjereno govoriti o tome. O besmislenosti mandata visokog predstavnika koji koristi svoje ilegalne ovlasti samo protiv Hrvata. Taj gospodin tamo je sprčkao nekakvu kašu koju je dao u javnu raspravu. Imaš li ovlasti ili ne, ako imaš, zašto onda daješ u javnu raspravu?

I onda ti dvije tisuće galamdžija izađe na ulice, a ti se prepadneš i odeš u Njemačku ženiti kćer, hajde neka dvije tisuće Srba dođe u Sarajevo, pa da vidimo kako će proći. I nakon svega Plenković poziva na nešto. Znate kako se kaže, kasno Marko na Kosovo stiže", poručio je. 

Suradnja s premijerom 

Što se tiče suglasja s premijerom to je njegova stvar, poručio je.

Upitan je da komentira optužnice iz Srbije po kojima se terete hrvatski piloti.

"Da sam ja premijer učinio bih nešto, a Vlada nije učinila ništa. Mogu premijeru predložiti, ali ne ovako javno. Radi se o terorizmu nad hrvatskim pilotima. Oni nisu ni letjeli tada, oni su bili zapovjednici onima koji su letjeli i nejasno je što Srbija želi, oni žele ući u Europsku uniju ali ponašaju se kao da se spremaju u šangajsku skupinu", rekao je.

Naglasio je da Hrvatska ima načina da odgovori ako postoji politička volja.

"Naravno da Plenković može,a zašto neće to ne znam. Ako ti netko nekoliko puta opsuje mater možeš postupati ili ne", rekao je, dodavši da postoji cijeli niz pitanja koja Srbija nema pravo postavljati.  Naglasio je da ih neće odvesti u EU.

"Ta priča s ubijenom djecu mi je postala nepodnošljivo gadljiva. I mi Hrvati isto imamo djecu. Kao netko je išao ubijati srpsku djecu, baš iz aviona je išao gađati srpsku djecu. Tu ima cijeli niz pitanja, koje Srbija u principu ni nema prava postavljati i taj njihov zakon kojim si prisvajaju pravo i moralnu auru da sude svemu što se dogodilo na području bivše Jugoslavije, u redu, ali tako u EU nećeš ući - naglasio je upitavši radimo li mi Srbiji probleme kakve neke države rade Makedoniji, koja ih nije ni napala.

Vezano za aferu u Ini tešku milijardu kuna  rekao je kako ne vjeruje da će doći do promjene upravljačkog modela kao ni da će hrvatski članovi uprave Ine sami dati ostavke jer bi u tom slučaju ostali bez prava na otpremnine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene