Obavijesti Video Pretražite Navigacija
raseljeno 8 milijuna ljudi

NATO objavio kartu zračnih snaga iznad Europe. EU razotkrio krivca za veliki cyber-napad na satelitsku internetsku mrežu na početku rata u Ukrajini

Rat u Ukrajini traje već 76 dana. Rusija nastavlja s napadima na čeličanu u kojoj se još uvijek nalazi 100 civila.

  

  • Rusi nastavljaju s napadom na Azovstal, tamo je još uvijek 100 civila
  • U ruševinama zgrade u Izjumu pronađena su 44 tijela
  • Rusija je napala Odesu s hipersoničnim raketama
  • Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sastala se s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kako bi razgovarali o prijedlozima za embargo na ruska goriva.
  • Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava održat će posebnu sjednicu u četvrtak da bi se pozabavilo navodnim kršenjem ljudskih prava Rusije tijekom rata.
  • Intenzivne borbe i dalje se vode na istoku zemlje.

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

16:25 "Sukob između blokova do kojeg je došlo zbog krize u Ukrajini mogao bi postati veća i dugotrajnija prijetnja globalnom miru nego sama kriza, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, prenose kineski državni mediji.

Kina je nekoliko puta pozivala europske zemlje da iskažu diplomatsku autonomiju umjesto da se svrstavaju uz SAD, u onome što Peking naziva "hladnoratovskim mentalitetom".

14:50  Vijeće EU-a je priopćio da je za ogroman cyber-napad na satelitsku internetsku mrežu na početku ruske invazije na Ukrajinu, zbog kojeg su tisuće modema bile isključene, izvela Rusija. 

"Ovaj cyber-napad imao je značajan učinak uzrokujući neselektivne prekide u komunikaciji i prekide u nekoliko javnih tijela, poduzeća i korisnika u Ukrajini, a zahvatio je i nekoliko država članica EU", stoji u priopćenju Vijeća EU-a, javlja Sky News. 

"Ovaj neprihvatljivi cyber-napad još je jedan primjer kontinuiranog obrasca neodgovornog ponašanja Rusije u cyber-prostoru, koji je također bio sastavni dio njezine ilegalne i neopravdane invazije na Ukrajinu", dodaje se.

14:33 Ukrajinski dužnosnici kažu da je više od 1.000 ukrajinskih vojnika još uvijek zarobljeno u čeličani Azovstal u Mariupolju. Ranije je objavljeno da se tamo još uvijek nalazi 100 civila. 

14:26 Ukrajina je objavila da je od početka rata poginulo 26.000 ruskih vojnika.

14:19 Šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock i njen kolega iz Nizozemske Wopke Hoekstra posjetili su Buču i Irpinj, mjesta masovnih zločina nad civilima. Annalena Baerbock posjetila je Buču, grad u blizini Kijeva gdje su otkrivene stotine ubijenih civila nakon što su Rusi okupirali grad u ožujku a kasnije se povukli. Ministrica je razgovarala sa stanovnicima, piše agencija France presse.

Ministrica bi trebala formalno ponovno otvoriti i veleposlanstvo Njemačke u Kijevu, koje je zatvoreno od veljače. Osoblje je radilo iz zapadne Ukrajine i Berlina. Do posjeta njemačke šefice diplomacije došlo je u vrijeme rasprave kada će i hoće li njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Frank-Walter Steinmeier putovati u Ukrajinu u znak potpore toj zemlji u njezinoj obrani od ruske invazije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij bio je pozvao kancelara da posjeti Ukrajinu 9. svibnja, kada Rusija slavi pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.Iako je Zelenskij tada rekao da će posjet Scholza poslati vrlo snažnu političku poruku, kancelar nije u ponedjeljak došao u Ukrajinu.

14:13 "Kao odgovor na rusku invaziju, NATO svakog trenutka na istoku Europe ima najmanje 30 aviona saveznika na nebu", navedeno je na službenom Twitter profilu NATO Saveza.

Objavili su kartu zračnih snaga iznad Europe. 

 

 14:08 Zbog rata u Ukrajini raseljeno je 8 milijuna ljudi, priopćio je UN, javlja Sky News. 

14:04 Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić pozvala je u utorak nakon povratka iz Ukrajine na "hitan prekid neprijateljstava" te priopćila da je s ukrajinskim vlastima dogovorila paket mjera kao odgovor na izravne posljedice ruske agresije na Ukrajinu. Pejčinović Burić susrela se, između ostalih, s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, potpredsjednicom vlade Olgom Stefanišinom, ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, članovima ukrajinskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, a posjetila je i Borodjanku i Irpinj u blizini Kijeva.

Vijeće Europe i ukrajinske vlasti dogovorile su paket hitnih mjera za odgovor na izravne posljedice ruske agresije. "To uključuje pružanje savjeta (ukrajinskoj) glavnoj tužiteljici Irini Venediktovoj i njezinu uredu u kontekstu njihovih istraga o teškim kršenjima ljudskih prava i njihove suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom. Pripremamo i paket mjera koji ćemo provesti nakon prestanka agresije", priopćila je Pejčinović Burić.

13:44 Prema iskazima ukrajinskih obitelji koje je, u sklopu istrage o ruskim ratnim zločinima proveo Poltiico, jedan od nenaoružanih civila je upucan, strpan u prtljažnik osobnog automobila, a na njegovo tijelo je privezana bomba, namještena da eksplodira kad se prtljažnik otvori.

13:28 Komunikološki stručnjaci i dalje analiziraju govor, ali i ponašanje ruskog predsjednika Vladimira Putina tijekom jučerašnjeg Dana pobjede i parade u Moskvi. Više o tome OVDJE. 

13:26  Videokonferencija s fokusom na potencijalnu zabranu uvoza nafte u Europsku uniju iz Rusije odgođena je za kasniji datum jer Mađarska nastavlja blokirati prijedlog, javlja Sky News. Kako bi dodatno sankcionirala Rusiju zbog njezina rata u Ukrajini, predsjednica Komisije Ursula Von der Leyen predložila je da 27 zemalja članica EU postupno ukine uvoz sirove nafte u roku od šest mjeseci i rafiniranih proizvoda do kraja godine. Međutim, Mađarska je rekla da neće glasati za predložene sankcije jer bi one imale učinak "atomske bombe" na njezino gospodarstvo i uništile "stabilnu opskrbu energijom".

11:49 Ukrajina je objavila procjene gubitaka ruske vojske.

 

11:44 Broj mrtvih u Ukrajini veći je za više tisuća od službenih brojki, priopćio je UN. Službeni broj je 3381.

"Radili smo na procjenama, ali sve što mogu reći za sada je da je to na tisuće više od brojki koje smo vam trenutno dali", rekla je Matilda Bogner na brifingu za novinare u Ženevi na pitanje o ukupnom broju mrtvih i ozlijeđenih. "Velika crna rupa je zapravo Mariupolj, kojem nam je bilo teško u potpunosti pristupiti i dobiti potpuno potkrijepljene informacije."

11:41 Još jedan ruski oligarh pronađen je mrtav. Više o tome OVDJE. 

10:57 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nalazi se u Odesi. Tijekom njegova posjeta dogodio se napad, pa je morao pobjeći u sklonište. Fotografiju na Twitteru podijelio je ukrajinski premijer Denis Šmihal. Opisao je što se dogodilo: "Službeni dio našeg sastanka prekinule su zračna uzbuna i rakete koje je ispalio neprijatelj prema Odesi.

Iskoristili smo svaku minutu u skloništu da dogovorimo zajedničke poteze, a to je kako zaustaviti Rusiju i ponovno izgraditi Ukrajinu. Zahvalan sam na posjetu pravog ukrajinskog prijatelja."

10:31 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je Rusija spriječila u zadnja dva dana nekoliko pokušaja Ukrajine da zauzme Zmijski otok u Crnom moru. Glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov kaže da je Ukrajina napravila "nekoliko očajničkih pokušaja" da napadne otok iz zraka i s mora. "Tijela 24 mrtva ukrajinska vojnika ostavljena su na obali Zmijskog otoka", napisao je Konašenkov na Telegramu.

10:14 Rusi su pogodili židovsko groblje u Hluhivu u regiji Sumi, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova. "Staro groblje ima više od 600 nadgrobnih spomenika", napisali su. 

10:00 Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnovije izvješće o stanju u Ukrajini. Navode kako je Rusija podcijenila Ukrajinu, što je dovelo do niza propusta ruskih snaga. Navode i kako je to spriječilo ruskog predsjednika Putina da objavi značajne vojne uspjehe u Ukrajini na jučerašnjoj paradi povodom Dana pobjede. "Pogrešno su pretpostavili da će osvojiti velike gradove. Njihova loša kalkulacija dovela je do velikih gubitaka i značajnog smanjenja ruskog operativnog fokusa." 

 

9:45 Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je stvaranje radne skupine za međunarodna plaćanja, javlja Reuters. Njihov zadatak bit će utvrđivanje uvjeta za transakcije s "neprijateljskim" državama, navodi Reuters. Putin je ranije najavio da će Rusija zahtijevati od Zapada da plaća gorivo u rubljima.

Poljska i Bugarska odbile su tako postupiti, a ruski energetski div Gazprom prekinuo im je opskrbu prošlog mjeseca. Kremlj je rekao da će se isto dogoditi svakom drugom tko odbije nove uvjete plaćanja.

Radna skupina osmislit će "infrastrukturu za međunarodna plaćanja, uključujući u ruskim rubljima, s trgovinskim partnerima iz stranih država i teritorija koji provode neprijateljske akcije protiv Rusije", navodi se u nalogu.

Također će se razmotriti uvjeti plaćanja u rubljima i drugim nacionalnim valutama s prijateljskim zemljama - koje bi uključivale Kinu i Indiju iako nisu imenovane.

Skupina mora pronaći mjere za smanjenje rizika povezanih sa zamrzavanjem gotovo polovice ruskih deviznih rezervi od 640 milijardi dolara.

9:41 Ruske snage nastavljaju s napadima na čeličanu Azovstal, u kojoj se skrivaju posljednji branitelji grada. Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja rekao je da je najmanje 100 civila ostalo u čeličani. 

9:39 Tijela 44 civila pronađena su u ruševinama zgrade u Izjumu koju je Rusija uništila u ožujku, javlja Sky News. 

9:37 Japan uvodi nove sankcije Rusiji. One uključuju zamrzavanje imovine većeg broja pojedinaca. Razmotrit će i embargo na naftu.

9:35 Pristižu snimke napada na Odesu. U napadu na grad pogođeni su trgovački centar i dva hotela. Odesa je gađana supersoničnim raketama. Poginula je najmanje jedna osoba, a petero je ranjenih. Crni dim se nadvio nad cijelim gradom. Na sreću, na cesti u to vrijeme nije bilo nikoga jer je na snazi bio policijski sat. 

9:00 Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je zabrinut što ruski predsjednik Vladimir Putin "trenutačno nema izlaz, a ja pokušavam shvatiti što ćemo učiniti u vezi s tim". Izvori su rekli za Reuters da su se američki demokratski zastupnici suglasili o prijedlogu pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara, uključujući veliki novi paket oružja.

Bijela kuća je ranije opisala Putinov govor na Dan pobjede u ponedjeljak u Moskvi kao "reviziju povijesti koja je poprimila oblik dezinformacija". Sovjetska pobjeda u Drugom svjetskom ratu stekla je gotovo religijski status u Rusiji pod Putinom, koji se pozivao na sjećanje na "Veliki domovinski rat" tijekom onoga što naziva "posebnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Zapadne zemlje smatraju da je to lažna analogija za opravdanje ničim izazvane agresije na Ukrajinu. Biden je potpisao u ponedjeljak zakon koji omogućuje ubrzanje slanja vojne opreme Ukrajini, reaktivirajući zakon iz Drugog svjetskog rata.

"Ukrajinci se svakodnevno bore za život", rekao je Biden u Ovalnom uredu, dodajući: "Ta borba je skupa, ali bi popuštanje pred agresijom bilo još skuplje". Zakon se temelji na programu iz Drugog svjetskog rata čiji je cilj bio pomoći Europi da se odupre Hitleru. Od početka ruske invazije na Ukrajinu Bidenova administracija uputila je vojnu pomoć od oko 3,8 milijardi dolara Kijevu.

8:04 Rusija ne planira proaktivno zatvoriti svoja veleposlanstva u Europi kao odgovor na neprijateljske mjere Zapada i proširenje sankcija Moskvi, izvijestila je u utorak novinska agencija RIA, citirajući zamjenika ministra vanjskih poslova. "To nije u našoj tradiciji", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško za agenciju RIA.

Stoga smatramo da je rad diplomatskih predstavništava važan. Ruskog veleposlanika u Poljskoj su ljudi koji su prosvjedovali protiv rata u Ukrajini polili crvenom bojom u ponedjeljak dok je išao položiti cvijeće na sovjetsko vojno groblje u Varšavi kako bi obilježio 77. obljetnicu pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Moskva je nakon toga poslala snažnu prosvjednu notu.

6:57 Ruska vojska snažno napada čeličanu Azovstal, u kojoj se nalazi nekoliko stotina branitelja Mariupolja, tvrdi ukrajinski ministar obrane. Petro Andriušenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, rekao je da su Rusi nastavili s opsadom čim je UN-ov konvoj napustio Donjeck.

Rusi su, piše BBC, pokušali dignuti u zrak most koji se koristio za evakuaciju kako bi zarobili zadnje branitelje u postrojenju. 

6:45 Ukrajina je predala drugi upitnik za pridruživanje Europskoj uniji, objavio je kasno sinoć u novoj videoporuci Volodimir Zelenski.

6:30 Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražili su u ponedjeljak u Berlinu konkretne korake koji bi vodili primirju u Ukrajini.

"Ono što mi želimo ostvariti je primirje, i to što je brže moguće. Samo tako će biti moguće pregovore između Ukrajine i Rusije dovesti do kraja i ostvariti primirje, nakon čega bi trebalo uslijediti povlačenje ruskih postrojbi", rekao je Macron.

Njemački kancelar također je rekao kako je sada "nakon tolikih tjedana od početka rata" došlo vrijeme za korake koji bi vodili miru. On je istodobno dodao kako se pritom ne smije raditi o "miru koji bi diktirala Rusija".

"Ne možemo si zamisliti da Ukrajina prihvati diktirani mir koji bi sadržavao uvjete koje Ukrajina zbog očuvanja integriteta i suvereniteta ne može prihvatiti", rekao je njemački kancelar.

6:00 Pohabana ukrajinska zastava još se vije iznad čeličane Azovstal, u kojoj su još opkoljeni zadnji branitelji Mariupolja.

 

5:30 Ukrajinci su "slani u Rusiju protiv njihove volje", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Pentagona John Kirby, potvrdivši informaciju ukrajinskih vlasti.

Što se događalo 74. dana rata u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene